Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Na Filozofskom fakultetu prijemni ispit samo za Psihologiju, ostali programi elektronski upis

Na ovom fakultetu zastupljeni su studijski programi: Filozofija, Sociologija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Obrazovanje učitelja, Psihologija i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku

Studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore uspješno su dokazani kao predavači u predškolskim, osnovnim i srednjim školama, kao i u svim oblastima obrazovanja, nauke, kulture, pa i u ukupnom društvenom životu. To je, smatra prodekanica za nastavu na ovom fakultetu prof. dr Dijana Vučković, glavna preporuka za upis novoj generaciji , u studijskoj 2021/22. godini.

Na ovom fakultetu zastupljeni su studijski programi: Filozofija, Sociologija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Obrazovanje učitelja, Psihologija i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

„Bavljenje prosvjetno-pedagoškim radom je primarna djelatnost kojoj se mogu okrenuti studenti ovog fakulteta, nakon završenih studija, ali i u NVO sektoru, medijima, naučnim institucijama, državnim institucijama, ili recimo sociolozi – radnim organizacijama resorima koji se bave socijalnim radom, kulturom, kao i segmentima privrede, socijalnom politikom u smislu prevencije sociopatoloških pojava itd. Za pedagoge su to i institucije obrazovanja na svim nivoima, dnevni, resursni centri, pa i službe za ljudske resurse, kazala je Vučković.

Za upis na sve studijske programe, osim na Pedagogiju, prohodnost imaju gimnazija (uključujući sportsku gimnaziju) i sve srednje stručne škole. Na Pedagogiji mogu konkurisati kandidati koji su završili gimnaziju, srednju ekonomsku, turističku, medicinsku ili likovnu školu.

Upis se na studijske programe obavlja po sistemu rangiranja, osim za Psihologiju,

“Za upis na Psihologiju organizuje se prijemni ispit. Kandidati/kandidatkinje polažu testove koji upućuju na njihove kognitivne potencijale (Test mentalnih sposobnosti), opštu informisanost (Test opšte informisanosti) i osnovno znanje iz oblasti opšte psihologije (Test znanja iz psihologije)“, ukazala je Vučković.

Studijski programi ovog fakulteta studente primarno pripremaju za rad u školama i predškolskim ustanovama, za šta je, smatra Vučković, neophodna ljubav prema radu sa djecom, spremnost za neprestano učenje i sticanje znanja iz različitih oblasti, te sposobnost za učešće u timskom radu.

Ove godine, kroz pilot projekat Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, organizuje se elektronski upis za sve programe koji nemaju prijemni ispit.

Elektronski servis biće dostupan za one srednjoškolce čiji podaci postoje u registru nadležnog ministarstva u Crnoj Gori, odnosno za srednjoškolce koji su sva četiri razreda završili u Crnoj Gori. U slučaju da je student srednju školu završio u inostranstvu, ili da iz nekih razloga njegovi podaci nijesu potpuni, softver će ga obavijestiti o tome, a mjesto elektronskom upisu ustupiće „tradicionalni“ način upisa, dostavom dokumentacije studentskoj službi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve