Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

MUP: Pravo glasa u Podgorici ima 143.297, a u Zeti 12.546 birača

Prilikom neposrednog uvida, birač, kako su kazali, može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak

Broj birača u biračkom spisku u Glavnom gradu Podgorica na dan 23. avgust 2022. godine je 143.297, dok je u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Zeta broj birača 12.546, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, o djelimičnom poništavanju Odluke o raspisivanju izbora za odbornike (u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i Skupštini Glavnog grada Podgorica), od 23. avgusta 2022. godine, kao i Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, a shodno kojoj ċe se isti održati 23. oktobra 2022. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavijestilo je o broju birača u biračkom spisku u tim opštinama.

“Broj birača u biračkom spisku u Glavnom gradu Podgorica, po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je: 140.332; Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Glavnom gradu Podgorica na dan 23. avgust 2022. godine je: 143.297; Broj birača u biračkom spisku u Gradskoj opštini Golubovci, po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je bio: 12.335; Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Zeta na dan 23. avgust 2022. godine je: 12.546”, naveli su iz MUP-a.

Uvid u birački spisak, pojašnjavaju iz MUP-a birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Golubovci, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim, ističu, u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 sati.

Prilikom neposrednog uvida, birač, kako su kazali, može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

“Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, pojašnjavaju iz MUP-a.

Dalje navode da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

“Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište”, dodaju u saopštenju.

Iz MUP-a napominju da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

“Uputstvo o načinu aktiviranja certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, ukazali iz MUP-a.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta, zaključuju iz MUP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve