Situacija na požarom zahvaćenom području u Rožajama značajno je bolja nego tokom jučerašnjeg dana. To su ocijenili predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume i Opštine Rožaje tokom obilaska požarišta u tvoj opštini.

Foto rozaje.me

Podsjećamo, u požaru koji je u petak zahvatio područje opštine Rožaje, izgorjela je jedna kuća, pet vikendica, jedna brenta, dvije štale, sijeno, i dvije garaže.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova održana je sjednica Koordinacionog tima za bespravne aktivnosti u šumarstvu.

“Tom prilikom, saopšteno je da je Direktorat za vanredne situacije MUP-a, odmah po dobijanju informacije o stanju na požarištu u opštini Rožaje, preduzeo aktivnosti u skladu sa procedurama koje su predviđene u takvim situacijama. Avioni MUP-a su bili spremni za polijetanje, bila je pripremljena i pista u Beranama, ali je zbog jakog vjetra bilo nemoguće intervenisati na taj način”, ističu iz MUP-a.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a je, kako se dodaje, obezbijedio i polazak deset vatrogasno-spasilačkih vozila iz centralnog i primorskog dijela Crne Gore, ali po procjeni nadležnih organa u Rožajama, za takav angažman nije bilo potrebe.

“Svi kapaciteti Direktorata za vanredne situacije MUP-a i resursi sistema zaštite i spašavanja bili su na raspolaganju za gašenje požara u Rožajama, uključujući i helikoptere Vojske Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je akcentovana odgovornost lugara na požarima zahvaćenoj teritoriji, a pohvaljeni su napori opštinskih struktura zaštite i spašavanja, kao i jednog broja građana koji su dali aktivan doprinos u gašenju požara.

“Posebno je naglašeno da je neophodno da nadležni organi preduzmu mjere i radnje, kako bi se identifikovala i procesuirala lica koja su izazvala požare, jer je ocijenjeno da je ljudski faktor najodgovorniji za požare koji su zadesili ovo područje”, dodaje se u saopštenju.

Zaključeno je da Direktorat za vanredne situacije MUP-a, zajedno sa Upravom za šume i opštinskim službama, prati dalja dešavanja na terenu i, u skladu sa razvojem situacije, reaguje svim raspoložim sredstvima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve