Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

MUP: Navode CEMI-ja tretiramo kao politikanstvo

''Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada realizovalo sve aktivnosti u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a postupajući po zahtjevima i dostavljenim spiskovima lica, koja su prema navodima CEMI-ja, drugih NVO i zainteresovanih subjekata upisana u birački spisak Crne Gore te birački spisak drugih država''

Povodom objavljenog poziva CEMI-ja Ministarstvu unutrašnjih poslova da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska, i da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore, reagovali su iz MUP-a.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada realizovalo sve aktivnosti u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a postupajući po zahtjevima i dostavljenim spiskovima lica, koja su prema navodima CEMI-ja, drugih NVO i zainteresovanih subjekata upisana u birački spisak Crne Gore te birački spisak drugih država. Napominjemo da se MUP ovim povodom obratio nadležnim institucijama tih država a zatražio i mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama”, navode u reagovanju.

Podsjećaju, da Ministarstvo unutrašnjih poslova, shodno mišljenju Agencije, ne može nastaviti postupanje po navedenim spiskovima, u cilju poštovanja imperativnih odredbi propisa o pravu na zaštitu ličnih podataka, međunarodnih principa i standarda, te zaštite svakog građanina Crne Gore i njegovog prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka.

“Naglašavamo da se ne radi o izbjegavanju odgovornosti, već o poštovanju prava i institucija. Teme državljanstva, prebivališta i druge povezane teme mnogo su kompleksnije od dnevne politike.

Stoga, ovakve navode CEMI-ja tretiramo kao politikanstvo.

S obzirom da smo od navedene nevladine organizacije dobili poziv da učestvujemo u debati o biračkom spisku i njegovom uređivanju, ministar unutrašnjih poslova će se na ovaj poziv rado odazvati i kroz dijalog dati odgovore o ovoj važnoj temi”, zaključuju u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve