Kao vrhunac dugogodišnje saradnje sa pripadnicima oružanih snaga Austrije, koja datira još od 2008. godine, u Kolašinu počinje realizacija multinacionalne vježbe Zajednički izazov 2019 (Common chellenge 2019) koja će trajati do 27. septembra.

Riječ je o vježbi u kojoj će učestvovati oko 300 pripadnika vojski iz Crne Gore, Austrije, Republike Sjeverne Makedonije, Italije, pripadnika NATO Centra izvrsnosti u planinskom ratovanju iz Slovenije i pripadnika Nacionalne garde države Mejn (SAD).

Zadatak je da se da se popnu na zahtjevnu stijenu kod Lipova, čiji je vrh na nadmorskoj visini od 1.600 metara.

TOKOM PRVE SEDMICE PRIPREMA

Misija je, kako je objasnio direktor te vježbe, potpukovnik Enes Murić, koncipirana tako da se tokom prve nedjelje uvježbavaju procedure koje su neophodne za realizaciju vježbe, kao i procedure traganja i spašavanja povrijeđenih.

“Samu misiju izvodimo na poligonu na Lipovu, na stijeni koja ima nekoliko pravaca za veranje dugačkih i po 750 metara, gdje se pripadnici Vojske Crne Gore i ostalih partnerskih zemalja koje učestvuju na vježbi penju uz vrlo zahtjevnu stijenu”, precizirao je Murić i istakao da je cilj same vježbe da se uvježbaju procedure planinskog ratovanja sa multinacionalnom planinskom četom.

On podsjeća da je Zajednički izazov 2019 treća vježba po redu, te da je prva organizovana 2012. godine u rejonu Bara.

“Na prvoj vježbi učestvovali su pripadnici vojske Crne Gore i oružanih snaga Austrije, a sljedeću vježbu smo organizovali 2017. gdje smo proširili listu učesnika, pa su na toj vježbi učestvovali i pripadnici Armije Republike Sjeverne Makedonije. Takođe, pored samih učesnika, na toj vježbi, kao posmatrači su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije, pripadnici NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje iz Poljča, iz Slovenije, kao i pripadnici oružanih snaga Italije. Tada je cilj bio da proširimo vježbu na više partnera i zato smo ih zvali kao posmatrače, sa namjerom da ih uključimo u vježbu ove godine”, naveo je Murić.

Tako će sada, među gotovo 300 učesnika, biti 45 pripadnika oružanih snaga Austrije, 38 pripadnika armije Republike Sjeverne Makedonije, četiri pripadnika iz NATO centra iz Slovenije i pet pripadnika oružanih snaga Italije.

“Pored toga, očekujemo pripadnike Nacionalne garde države Mejn (SAD) sa kojom imamo odličnu saradnju. Njihovi specijalisti za planinsko ratovanje će se pridružiti vježbi. Ovoga puta biće u ulozi posmatrača, ali će aktivno biti uključeni u čitav proces vježbe”, kazao je Murić.

KORISTIĆE I HELIKOPTERE

On navodi da je planski proces za realizaciju vježbe Zajednički izazov 2019 počeo 2018. godine, kada su definisani ciljevi vježbe i učesnici. Tada je izrađena specifikacija vježbi kroz tri planske konferencije organizovane u našoj zemlji.

“Planski proces za vježbu Zajednički izazov 2019 završio se u julu u Kolašinu i tada smo precizirali sve detalje. Izvode je pripadnici vazduhoplovnih snaga Crne Gore i Austrije. Koristićemo helikoptere u brdsko-planinskom području, gdje ćemo angažovati jedan naš helikopter Bell i dva austrijska”, rekao je Murić.

Kaže da će se na taj način uvježbavati traganje i spašavanje. Uz to, vazduhoplovi će biti korišćeni za potrebe transporta, ali i uvježbavanje izvlačenja povrijeđenih do najbliže medicinske ustanove .

“Želimo da uvežemo i vazduhoplovstvo i da razradimo procedure zato što imamo eksperte iz oružanih snaga Austrije za operacije traganja i spašavanja na planinskom terenu. Cilj nam je da razmjenimo iskustva sa njima, da razmjenimo procedure naših pilota sa njihovim i da naše pripadnike vojske i pripadnike vojski partnerskih zemalja pripremimo za procedure traganja i spašavanja”, kazao je Murić.

NAKON VJEŽBE OTVARANJE REGIONALNOG CENTRA

Od velikog značaja je otvaranje Regionalnog centra za planinsko ratovanje u Kolašinu koji će, kako je kazao Murić, uz podršku partnera iz oružanih snaga Austrije, biti centar u kom će se organizovati pojedinačna i kolektivna obuka.

“Biće mogućnosti za realizaciju kurseva koje realizuju pripadnici oružanih snaga Austrije. Cilj nam je bio da u Kolašinu organizujemo te kurseve i da kao Regionalni centar pozovemo partnere i zemlje iz okruženja, koje žele da se obučavaju zajedno sa nama. Takođe smo, u tu svrhu, pripremili poligon za planinsko ratovanje na Lipovu gdje smo napravili devet privremenih instalacija za veranje. Takođe, zajedno sa našim partnerima iz oružanih snaga Austrije mi smo pripremili fiksnu instalaciju na stijeni u Lipovu, gdje smo u aprilu ove godine završili tri pravca fiksne instalacije, kroz fiksna užad za veranje, različitih težina, od jednog lakšeg pravca, ka najtežem”, rekao je Murić.

“Cilj nam je da u centru imamo osposobljene i sertifikovane ljude koji mogu izvoditi obuku i pružati svu podršku našim jedinicama, kao i partnerima koji žele da se obučavaju u centru, a tiče se planinskog ratovanja. U narednim godinama mi se nadamo da ćemo razviti sve kapacitete za uspješan rad ovog Regionalnog centra”, ističe Murić.

On, takođe, navodi da im je sljedeći cilj razvoj kapaciteta za traganje i spašavanje.

“Uvođenjem naših helikoptera u upotrebu, naši piloti se obučavaju sa pripadnicima oružanih snaga Slovenije s obzirom da su oni takođe eksperti u misijama traganja i spašavanja. Sa oružanim snagama Austrije planiramo da obučavamo specijaliste za spašavanje koji će biti obučeni i opremljeni da mogu na bilo kojem planinskom terenu da pruže pomoć”, predočio je Murić.

Saradnja sa Austrijancima radi pomoći civilnom stanovništvu tokom vanrednih situacija

Major Miladin Čogurić objašnjava da saradnja u pogledu razvoja sposobnosti pripadnika Vojske Crne Gore teče od 2008. godine, od kada je unapređivana kroz obuku, kurseve, vježbe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

“Prvi ciklus saradnje smo završili sa vježbom 2012. godine, pod nazivom Zajednički izazov, koja je organizovana u Crnoj Gori. To je bila bilateralna vježba naših pripadnika i pripadnika planinskih jedinica vojske Austrije, a drugi ciklus smo realizovali u periodu od 2012/17. godine kada smo realizovali drugu multinacionalnu vježbu, takođe u Crnoj Gori – Zajednički izazov 2017 i nakon čega počinje treći ciklus osposobljavanja, odnosno nastavka saradnje sa pripadnicima vojske Austrije”, kazao je Čogurić.

Ono što je Vojsci Crne Gore donijela dosadašnja saradnja sa vojskom Austrije jeste, kaže on, prije svega, razvoj sposobnosti planinskog ratovanja.

“Te sposobnosti smo razvijali kroz obučavanje i kurseve, kako u Austriji, tako i u Crnoj Gori. Mi imamo dosta naših pripadnika koji su osposobljeni za planinsko ratovanje u svim vremenskim uslovima, zimi i ljeti i na različitim terenima”, navodi Čogurić.

On, pored toga, ističe da je i saradnja sa Slovenijom tekla najprije kroz saradnju sa njihovim Centrom za planinsko ratovanje, a kasnije i sa formiranjem NATO Centra za planinsko ratovanje koji se nalazi u Poljču.

“Ta saradnja je takođe bila veoma važna za nas. Kroz saradnju, bilateralnu i multilateralnu, sa nama partnerskim zemljama, uspjeli smo da podignemo osposobljenost naših jedinica po pitanju planinskog ratovanja na jedan izizetno visok nivo. To je proces koji zahtijeva stalno osposobljavanje, stalno unapređivanje. Mi ćemo u narednom periodu razvijati sposobnosti svih jedinica pješadijskog bataljona, jer ne smijemo ispustiti iz vida da sve jedinice vojske moraju biti osposobljene i za treću misiju, a to je pružanje pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda”, dodaje Čogurić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve