Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Muke Tuzana: Porez plaćamo Zeti, vodu Tuzima, ne znamo gdje smo

Mještanima je, ipak, važnije da i fizički i administrativno budu u jednoj opštini, kaže Niki Kaljaj

Kako izgleda kada živite u jednoj opštini, obaveze plaćate drugoj, a vlast koju birate ne može da ispuni vaše zahtjeve jer nije nadležna – znaju mještani graničnih sela u opštini Tuzi. Granice su jasno postavljene osamostaljenjem, a administrativna pitanja su u nadležnosti MUP-a, poručuju iz te opštine.

Građani Tuzi u martu će birati novu vlast. Pravo glasa, međutim, imaće i oni koji ne žive na teritoriji te opštine.

“Trenutno se nalazimo na teriotoriji opštine Zeta, preko puta je opština Tuzi, naravno da glasam u Tuzi jer se administrativno vodim u Tuzi”, za TVCG kaže mještanin Niki Kaljaj.

Ima i onih drugih, koji žive u Tuzima, ali su razgraničenjem pripali novoformiranoj opštini Zeta, pa će i predstavnike birati u njoj, iako bi radije drugačije.

Prvi čovjek Tuzi, ipak, to ne vidi kao veliki problem.

“Sveukupno i jednih i drugih iz obje opštine, oko 100 do 120 tako da ne može to da utiče u izornom procesu ali to ipak nije pitanje koje rješava opština, to su pitanja koja bi trebalo da rješava MUP”, ističe Nik Đeljošaj, predsjednik opštine Tuzi.

Iz MUP-a danas nijesmo uspjeli dobiti odgovor da li i šta preduzimaju da građanima omoguće da glasaju tamo gdje i žive. Nijesu, međutim, izbori najveći problem. Podijeljenost između dvije opštine otežava i život mještanima sela Vladne, Kuće Rakića i Vranje.

“Kad se obratimo za neku našu potrebu iz Tuzi za recimo put, vidjeli ste kakav je, oni kažu pripadate Zeti a treba da glasamo za njih, za neku upravu Tuzi i kad tražimo nešto dobro za nas, naša imanja- bavimo se poljoprivredom i stočarstvom oni nas šaltaju u Zetu. U Zeti kažu biće, biće, ali oni su novoformirana opština”, ističe Kaljaj.

Iz opštine kažu da je asfaltiranje ovog puta planirano ove godine, ali samo do granice sa Zetom a da se ostala mogu riješiti dogovorom.

“U Skupštini Crne Gore je tačno određena teritorija opštine Tuzi odnosno koja naselja pripadaju opštini. Mislim da u narednom periodu treba i brže i bolje komisije koje postoje odnosno da se sjedne i da se dogovorimo predstavnici opštine Tuzi, Zeta i Glavni grad i da skinemo tu tačku s dnevnog reda”, kaže Đeljošaj.

A, kako izgleda život na granici zna i presjednik opštine čija je kuća upravo tu.

“Geometri kad su pokušavali nešto da izmjere to je bilo pola u Tuzima pola u Zeti i nisam se nešto pretjerano opteretio time, nije to toliko važno da ističemo to i meni apsolutno nije problem da spavam u opštini Tuzi a da u dnevnoj budem u Zeti, važno je da mi radimo i da sarađujemo”, navodi Đeljošaj.

Mještanima je, ipak, važnije da i fizički i administrativno budu u jednoj opštini, kaže Niki Kaljaj.

“Da sve dadžbine i račune plaćamo u jednoj opštini, a ne sad porez plaćamo Zeti, vodu Tuzima, doktor mi je u Tuzi, pošta u Zetu, ne znam ni ja više đe smo…”

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve