Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Mugoša: Unapređenje položaja OSI mora biti prioritet

On je kao jednu od predviđenih mjera istakao stalni monitoring od strane nadležnog odbora u Skupštini Crne Gore, sa ciljem kontrole poštovanja propisa u oblasti prava OSI

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša i kandidat na koalicionoj listi Zajedno predstavio je set mjera predviđenih izbornim programom navedene koalicije, koje se odnose na problematiku položaja lica sa invaliditetom, koja predstavljaju posebno ugroženu kategoriju stanovništva u Crnoj Gori.

On je kao jednu od predviđenih mjera istakao stalni monitoring od strane nadležnog odbora u Skupštini Crne Gore, sa ciljem kontrole poštovanja propisa u oblasti prava OSI.

Takođe, kao jedan od prioriteta naveo je da se svi objekti u kojima rade državne institucije i organi lokalnih uprava učine pristupačnim OSI, pri čemu će se formirati i poseban tim koji će izvršiti sveobuhvatnu analizu pristupačnosti i dostupnosti javnih površina i površina za rad OSI, uz obavezu dostavljanja redovnih izvještaja i predlaganja mjera za uklanjanje zatečenih prepreka.

Mugoša je istakao da je u cilju obezbjeđenja preduslova za njihovo puno učešće u životu zajednice neophodno realizovati niz programa u saradnji s organizacijama civilnog društva.

“To svakako podrazumijeva osnaživanje postojećih i pokretanje novih servisa personalne asistencije i mobilnih timova za OSI, za što će biti obezbijeđena potrebna finansijska sredstva”, dodao je on.

Mugoša je naveo i da će osobe s invaliditetom biti oslobođene plaćanja usluga u javnom autobuskom i željezničkom prevozu.

Kao jednu od mjera naveo je i prilagođavanje zvanične web prezentacije državnih institucija osobama oštećenog vida, uz dosljednju primjenu standarda pristupačnosti.

Mugoša se osvrnuo i na izazove u dijelu zapošljavanja OSI, na koje je često ukazivao u Skupštini Crne Gore inicirajući i saslušanja nadležnih na tu temu, ukazujući na neophodnost preduzimanja svih aktivnosti u cilju redovne isplate subvencija za zaposljavanje OSI.

U tom smislu, on je naveo da je potrebno ubrzati aktivnosti na unapređenju normativnog okvira koji se odnosi na zakonska rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom i vještačenja invaliditeta, radi uspostavljanja pravednijeg sistema i efikasnijeg pristupa pravima za sve vrste materijalnih davanja, usluga i drugih prava lica sa invaliditetom.

“Sve navedeno uključuje i objavljivanje poziva za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom – grant šeme i raspodjeljovanje sredstava, po navedenim pozivima, po mogućnosti, najkasnije do kraja drugog kvartala i da se navedena sredstva odnose na realizaciju aktivnosti za tu kalendarsku godinu”, zaključuje potpredsjednik SD-a i kandidat na koalicionoj listi Zajedno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve