Direktor Insituta za javno zdravlje Boban Mugoša kaže da se nada da će se trend manjeg broja oboljelih nastaviti, međutim, kako dodaje, i kada imamo povećan broj slučajeva to samo govori da je to odraz našeg ponašanja i nepoštovanja mjera.

foto rtcg.me

“Svako naše ponašanje koje nije u skladu sa mjerama će nam se vratiti kao bumerang, doći će do većeg obolijevanja”, kaže on.

Naglasio je da u ovom talasu imaju situacija da oni koji su inficirani, teško govore o svojim kontaktima, čime čine štetu i sebi i drugima.

Upitan zašto je samoizolacija smanjena sa 21 na 14 dana kaže:

“U prvom talasu smo bili jedna od najkonzervativnijih zemalja jer nijesmo imali puno informacija o virusu. Tako i tokom ovog talasa htjeli smo da budemo sigurni za svaki slučaj, da ne dođe do prenosa infkecije pa smo stavili 21 dan. Međutim najnovija istraživanja i smjernice govore da se virus neće prenijeti ako je prošlo tri dana od zadnjih simptoma. U tom smislu smo i mi krenuli da naše smjernice prilagodimo”, kazao je Mugoša gostujući u dnevniku RTCG.

Ubijeđen je da će izbori biti bezbjedni.

“Mi ćemo sa ovim virusom živjeti još dugo. Ipak će trebati vremena da vakcine dođu do nas, mi smo morali da prihvatimo činjenicu da živimo sa virusom. I ako se mjere budu primjenjivale, neće doći do ugrožavanj zdravlja niti glasača niti biračke administracije. Na zahtjev DIK mi smo dali preporuke i ja sam ubijeđen da se ovi izbori mogu održati na sasvim regularan način uz sve izazove”, zaključio je Mugoša.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve