Utorak, 28 Septembra, 2021
Rubrika:

Mrvaljević: Ne smijemo zaboraviti djecu, smjena ministarke Bratić je neminovnost

Izgleda da je ono podizanje kažiprsta iz januara ove godine i izgovorene prijetnje od strane premijera, dobilo svoju praktičnu realizaciju

Sadašnje stanje u prosvjeti kao i poslednji potezi resornog Ministarstva nimalo ne iznenađuju, kazao je Nebojša Mrvaljević iz Foruma “Luča”.

“Sve ovo je imalo svoju najavu na samom početku rada nove Vlade, krajem prošle i početkom ove godine. Zagovornici asimilizacije i desekularizacije našeg društva počinju da realizuju svoje planove.

Da li pobjeda na prošlogodišnjim izborima, ostvarena političkim inžinjeringom kroz stvaranje neprirodne koalicije, daje za pravo da se strateški pravci razvoja naše prosvete i usmjeravanja mladih generacija unazadi vraćanjem dva koraka unazad.

I iznad svega, Ministarstvo i persona koja je na njegovom čelu je uspjelo da se zaboravi ono osnovno, da ovim svojim postupanjem najviše gubi naša mladost, naša djeca i omladina, gube zaposleni u prosvjetnom sistemu i gubimo svi mi kao društvo”, rekao je Mrvaljević.

Prema njegovim riječima, ovi postupci i pojava se mogu posmatrati u nekoliko okvira.

“Izmjene spoljnopolitičkih prilika ostavljaju vrlo malo vremena za ostvarenje preduslova potrebnih za plasiranje ideje “srpskog sveta”. Vrijeme ističe i zato imamo i radikalizaciju izjava glasnogovornika i klovnova iz vrhova vlasti naše susjedne zemlje.

Politička trgovina u okviru parlamentarne većine, uzrokovana krizom izvršne vlasti, jasno razgolićuje dubinu i širinu nepotizma i partijskog zapošljavanja. Ono što posebno plaši je bezobzirnost kojom se ova izmjena kadrova sprovodi. Potpuno ignorisanje glasa javnosti, struke i nezavisnih autoriteta karakteriše postupke sadašnjih nosioca vlasti”, ističe on.

Kako navodi, došlo je vrijeme da se naplate usluge iz nekog perioda od prije avgustovskih izbora!

“Svim tim nekim propagatorima prevaziđenih ideologija, nosiocima nacionalističkih ideja propagatorima interesa drugih država i centara moći van naše domovine, treba dati obećani dio kolača vlasti. I tu kopetencije nijesu uopšte važne. Uzalud ministarkino prenemaganje o svojim namjerama “da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje”, što predstavlja jasnu i očiglednu neistinu.

Slučaj gospođe Rade Višnjić, imenovane za v.d. direktora Osnovne škole “Jugoslavija”, očiti je primjer, na nivou karikature, koji jasno ukazuje na grotesku koja se odigrava pred našim očima”, ocijenio je Mrvaljević.

Dodaje da je zamjena teza opet u igri.

“Pojava nekih fotografija u javnosti, uzima se kao odlučujući razlog da se preispita donešena odluka u konkretnom slučaju. Zaboravlja se da da predmetne fotografije i njihovo javno objavljivanje i komentarisanje, prestavljaju zloupotrebu i suprotni su odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

A jasno se prikriva suština koja provocira slobodnomisleću javnost, koja se ogleda u tome da je to osoba koja je u jeku epidemije korona virusa pozvala đake da dođu na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira, otvoreno je na svom profilu na Fejsbuku podržavala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, negirala genocid u Srebrenici, ali i širila teorije zavjere o korona virusu i “zaprašivanju” populacije hemijskim supstancama iz aviona”, rekao je Mrvaljević.

Skandal oko imenovanja poštovane gospođe Višnjić, jer njen lični integritet, kako kaže, ne smijemo i nećemo dovesti u pitanje, “prikriva više desetina razrješenja dosadašnjih direktora obrazovnih ustanova i postavljanje vršilaca dužnosti, najvjerovatnije izvršenih na način suprotan zakonu i podzakonskim aktima”.

“Ministarstvo svojim nečinjenjem nije omogućilo da budu ispoštovane tražene procedure u imenovanjima članova školskih odbora i nije dalo saglasnost na izmjene statuta škola.

Sam način i sadržaj rješenja ukazuje na nedostatak stručnosti obrađivača dokumenta, frontalan pristup, ignorisanje specifičnosti svakog pojedinačnog slučaja, lošu ili zlu namjeru potpisnika dokumenta to jeste same ministarke Bratić. Nadamo se da će ocjenu ovakvog postupanja dati i pravosudni organi i vjerujemo da će opet cijenu nesposobnosti izvršne vlasti opet plaćati građani kroz odštete i sudske trškove”, kazao je Mrvaljević.

Izgleda, dodaje, da je ono podizanje kažiprsta iz januara ove godine i izgovorene prijetnje od strane premijera, dobilo svoju praktičnu realizaciju.

“Nedostatak produktivne reakcije sadašnje opozicije, plaši! Same izjave, twitovi i pozersko deklamovanje fraza nas kao društvo neće spasiti od malignog uticaja ove, nadamo se, privremene pošasti koja nas je zadesila.

Ostaje samo građansko reagovanje, artikulisano kroz javno iznošenje stavova pojedinaca i grupa, izvođenje perfomansa i javnih okupljanja. Nevladin sektor se u velikoj mjeri plaši da upliva u ovaj prostor, jer postoji opasnost dobijanja etikete pripadnika ove ili one opcije i svrstavanje u pojedine tabore. Zaboravljaju da je pitanje ostvarivanja ljudskih prava i pitanje pravde iznad svega!

I zbog svega navedenog se da zaključiti da je glavni uzročnik ovakvog stanja u prosvjeti nosilac najodgovornije funkcije u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, sama Ministarka Vesna Bratić! Kroz svoju nesposobnost da gaji vrijednosti koje proklamativno naglašava „odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta“ i kroz očitu neprofesionalnost resora kojim rukovodi a koja se ogleda nepoštovanju procedura i zakonskih odredbi. Smjena ministarke Bratić je neminovnost!

I zato ne smijemo zaboraviti djecu i moramo pokušati činiti sve u njihovom najboljem interesu”, zaključuje Mrvaljević.

Najnovije

Incident na Aerodromu Podgorica: Oštećen avion Vlade Crne Gore

Avion Vlade Crne Gore oštećen je noćas na Aerodromu Podgorica. U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povrijeđenih, saznaje Portal RTCG. Neposredno prije...

U utorak promjenljivo, mjestimično kiša

Sjutra će u Crnoj Gori biti promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimično se očekuje kiša ili pljusak s grmljavinom. Na jugu manje uslova za padavine,...

Premijer liga: Čelsi besplatno ostaje bez važnog igrača, Real i Bajern čekaju

Čelsi bi mogao na ljeto da ostane bez Antonija Ridigera. Njemu ističe ugovor na kraju sezone, a nije dogovorio novi. Navodno želi da dobije povišicu i...

Stonsi prvu turneju bez Čarlija Votsa počeli videom posvećenim njemu

Rolingstonsi su u nedjelju započeli američki dio turneje "No Filter" videom posvećenim preminulom bubnjaru Čarliju Votsu. Britanski bend, na prvoj turneji od 1963. bez Votsa,...

Simeone nezadovoljan: Nešto moramo da promijenimo

Atletiko Madrid ne igra dobro, nije efikasan, u posljednjih šest utakmica je pobijedio samo dva puta. Dijego Simeone je priznao da je zabrinut i da...

Najčitanije

Povezano

Fajzer će uskoro tražiti odobrenje vakcine i za djecu mlađu od 12 godina

Direktor Pfizera/BioNTecha Albert Bourla rekao je medijima da kompanija planira uskoro da zatraži od Agencije za hranu i ljekove odobrenje za upotrebu vakcina protiv...

Zabilježen trend rasta seksualne zloupotrebe djece

Djeca su više nego ikada prije izložena brojnim oblicima zloupotreba, a posebno zabrinjava trend porasta seksualnog zlostavljanja, kazao je za Gradski portal kriminolog Velimir Rakočević. "Podaci...

Mrvaljević: Postupanje policije dovelo nas je na ivicu tragedije

Samo je prisebnost građana sačuvala mir na Cetinju i u Crnoj Gori. Doprinos vrha izvršne vlasti i dijela političkih aktera aktuelne većine je bio...

UNICEF: Djeca izgubila 1,8 biliona školskih časova zbog korone

UNICEF je u sjedištu UN u Njujorku, gdje se održava generalna debata svjetskih lidera, u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN, postavio displej-brojač na kojem...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragoljub
20.07.2021-12:42 12:42

Taman tako…sve je ovo tacno…ali doci ce i na ovo tacka…a braticka ce da predaje u Bileci …ali mozda