Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Mrki medvjed iz Pipera ide u Bugarsku

Naime, vlasnik zoološkog vrta, u mjestu Blizna, putem mejla je obavijestio nadležnog inspektora za lovstvo da je krajem jula prošle godine ispred njegovog objekta ostavljeno mladunče mrkog medvjeda u drvenoj kutiji

Mladunče mrkog medvjed koje je prošle godine pronađeno u selu Blizna, biće smješteno u prihvatilištu za medvjede – BEAR SANCTUARY Belitsa u Bugarskoj. To se navodi u informaciji koju je danas usvojila Vlada.

Naime, vlasnik zoološkog vrta, u mjestu Blizna, putem mejla je obavijestio nadležnog inspektora za lovstvo da je krajem jula prošle godine ispred njegovog objekta ostavljeno mladunče mrkog medvjeda u drvenoj kutiji.

Po navedenoj prijavi, na teren su izašli inspektor za lovstvo, kao i ekološki i veterinarski inspektor.

“Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja na osnovu naloga inspektora za lovstvo, mladunče mrkog medvjeda je privremeno smješteno u zoološkom vrtu”, ističe se u informaciji.

Tokom navedenih sastanaka predstavnici Ministarstava sa nadležnim institucijama razmatrali su mogućnost zbrinjavanja mladunčeta u adekvatnije uslove pogodne za datu jedninku. Pogotovu, kako se navodi, uzimajući u obzir činjenicu da je zbog velikog protoka vremena jedinka vjerovatno izgubila sposobnost vraćanja u svoje prirodno okruženje.

Uporedo, traženo je od Agencije za zaštitu životne sredine da u skladu sa svojim nadležnostima dostavi informaciju da li u Crnoj Gori postoji subjekat koji ispunjava Zakonom propisane uslove i ima odobrenje za prihvatilište kao prostorom za privremeni boravak, odnosno liječenje bolesnih ili ranjenih životinja, odbačenih mladunaca koji nijesu sposobni za preživljavanje u prirodi, kao i životinja koje su oduzete od pravnog ili fizičkog lica, radi držanja u zatočeništvu, nedozvoljene trgovine, izvoza, uvoza ili drugih razloga određenih zakonom.

“S obzirom da po dostupnim informacijama u ovom trenutku u Crnoj Gori ne postoji privatno/fizičko lice za prihvat životinja, neophodno je postupiti u skladu sa članom 83 Zakona o zaštiti prirode koji je definisao “da u slučaju da u Crnoj Gori ne postoji pravno lice i fizičko lice koje ispunjava uslove za držanje pojedinih primjeraka divljih vrsta životinja ti primjerci se mogu predati stranom pravnom licu u drugoj državi koje je ovlašćeno za čuvanje i držanje životinja.”, ističe se u informaciji.

Agencija za zaštitu životne sredine je u komunikaciji sa organizacijom 4 Šape (4Paws) iz Austrije, sa kojima ima potpisan Memorandum o saradnji, vezano za zbrinjavanje velikih mesoždera, tačnije medvjeda i lavova, u nekom od evropskih prihvatilišta koja funkcionišu na bazi ZOO direktive 1999/22/EC, i pozitivne evropske prakse u ovoj oblasti.

Jedan od skorijih primjera je i zbrinjavanje odbjeglog lava iz Budve, koji je prije par nedelja premješten iz Holandije u Lion Rock rezervat (Afrika), gdje je trajno smješten i zbrinut.

“Agencija je zvanično obavijestila ovo Ministarstvo da je pronađen adekvatan smještaj u Bugarskoj za prihvat jedinke mrkog medvjeda u prihvatilištu za medvjede – BEAR SANCTUARY Belitsa ističe se u informaciji.

Napominju da za dalje potrebe transporta i zbrinjavanja država Crna Gora neće imati finasijskih troškova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve