Nedjelja, 26 Septembra, 2021
Rubrika:

Mrdak: Priroda je čudo, za godinu do dvije Tara će ponovo biti suza Evrope

On je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da na koritu rijeke imamo fizičko oštećenje što se kaže inženjerskim mjerama lako rješava.

Za godinu do dvije rijeka Tara će ponovo bit ista, kazao je državni sekretar za turizam Danilo Mrdak.

On je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da na koritu rijeke imamo fizičko oštećenje što se kaže inženjerskim mjerama lako rješava.

On dodaje da je Studija remedijacije gotova ali, kako je kazao, u ministarstvu nijesu zadovoljni urađenim već traže da bude poboljšana.

Nadaju se da će se revizijom doći do boljih rješenja.

Mrdak je kazao i da se ranijih godina malo govorilo o devastaciji i naveo da je naša izvođačka operativa koja je radila na autoputu prala mašine u Tari.

Na pitanje da li Tara ponovo može biti suza Evrope, Mrdak je kazao da je siguran da će za godinu – dvije biti sve isto kao što je i bilo.

“Priroda i prirodni sistemi su čudni. Čim nastavite sa izgradnjom oni se sami oporave ali treba imati svijest da se sa time stane. Ja sam siguran da ćemo za dije godine imati popuno drugačiju sliku Tare”, rekao je on.

Mrdak je kazao da je postoje dvije tačke na kojima se dogodila devastacija rijeke Tare prilikom izgradnje autoputa Bar-Boljare.

“Jedna je po meni bila neminovnost jer imamo vijadukt koji ide preko Tare i morala je da se postavi stopa u koritu Tare. U takvoj situaciji mora da se skrene riječni tok. Sada treba Tara da se vrati u svoje korito. Da sačekamo prve velike vode, ja se nadam da će tu da bude tok skoro isti kao što je nekada bio. Jeste ružna slika, ali imao i mjere remedijacije koje su propisane i postoje da bi kompanija koja je gradila autoput vratila u prvobitno stane korito rijeke Tare. Tu je došlo do fizičkog narušavanja integriteta korita rijeke Tare. To su vizuelno ružne slike ali biološki i ekološki gledano to su stvari koje se najlakše liječe. Nemate na Tari problem da je napravljena brana, da je došlo do teškog hemijskog zagađenja, nemate problem da je došlo do pomora ribe već imate fizičko oštećenje korita i to se inženjerskim mjerama lako rješava a i onda sama rijeka zauzme poziciju koju je imala. Misli da će za godinu dana, vidjećemo šta se desilo”, naglasio je on.

Studija remedijacije je, kaže, gotova ali, kako dodaje, u Ministarstvu nijesu zadovoljni već traže da bude poboljšana. Nadaju se da će se revizijom doći do boljih rješenja.

I sami će, kako je kazao, raditi istraživanja.

“Mi ćemo sami uraditi istraživanje u okviru Direktive o vodama gdje ćemo dobit sijaset podataka i završiti s pričom da li je došlo do devastacije ili ne, utvdićemo tačno gdje i šta se dogodilo loše na Tari i onda će mjere remedijacije da budu propisane “, kazao je Mrdak i dodaje da će se, kada budu imali odgovarajuća dokumenta lako dogovoriti da se sve vrati koliko je moguće u prethodno stanje.

“Dva puta sam obišao autoput i znajući koliko je to ogroman zahvat ja sam iznenađen koliko je malo narušen integriter rijeke Tare. Mislio sam da će biti gore”, kazao je Mrdak.

On je dodao da se ranijih godina malo govorilo o devastaciji i naveo da je naša izvođačka operativa koja je radila na autoputu prala mašine u Tari.

“Ona je u posljednje četiri godine bila očišćena od ribe skoro do Mojkovca od cementa, ona i danas više nije plava jer je dno puno cementa, a tada niko o tome nije pričao. To je mnogo veća priča da ne možete naći ribu u nacionalno parku. Prije ćemo ovo fizičko da ispravimo nego biološko što se desilo, dok se povrati riba. Tada se oko toga nije govorilo”, dodao je Mrdak.

Govoreći o gradnji hidoelektrane Buk-Bijela, Mrdak je kazao da su u junu imali kontakt sa kolegama iz Republike Srpske te da je to bio prvi direktan kontakt dvije strane.

“Dogovorili smo se da ta famozna kota odnosno nadmorska visina kada dolazi do prelivanja brane bude dobro određena da zaštti teritoriju Crne Gore. Mi smo dobili uvjeravnja da su još prije 10 do 15 godina rađena precizna geodetska mjerenja na samom ušću rijeke Tare i rijeke Pive gdje nastaje Drina”, rekao je Mrdak.

On dodaje da je Crna Gora insistirala da se napravi ekspertska grupa dvije strane i ona bi, kako je kazoa, trebalo ubrzo da se sretne.

“Predviđam da će se napraviti precizna geodetska mjerenja i znaćemo dokle će doći jezero u koliko dođe do maksimalnih stogodišnjih voda pa brana bude prelivala”, kaže Mrdak i uvjerava da je sve urađeno na vrijeme.

“Mislim da ćemo do nove godine imati sve odrađeno i znaćemo šta se dešava. Projekat još nije ušao detaljnu fazu. Kolege su spremne da zaštite svaki naš interes. Nije problem da se spusti kota, naišli smo na potpuno razumijevanja i oni sa naše strane i izvijestili smo EXPO konvenciju da smo uspostavili direktan kontakt”, zaključio je Mrdak.

Izvorrtcg

Najnovije

U ponedeljak malo do umjereno oblačno, toplo i sparno

Sjutra će u Crnoj Gori biti malo do umjereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima, toplo i sparno vrijeme. Poslijepodne u sjevernim, a tokom noći i...

Fernandeš ne gubi samopouzdanje: Ponovo će šutirati penal bez straha

Promašeni jedanaesterac u meču sa Aston Vilom, nije uticao na samopouzdanje Bruna Fernandeša. Fudbaler Mančester junajteda najavio je da će preuzeti odgovornost za šutiranje penala...

Švajcarska na referendumu rekla da istopolnim brakovima i usvajanju

Švajcarci su se na današnjem referendumu odlučno odlučili u korist braka za sve, odnosno mogućnosti sklapanja i istopolnih brakova, što je veliki poraz za...

Pobjede Sutjeske i Budućnosti

Fudbaleri Sutjeske i Budućnosti ostvarili su pobjede u devetom kolu Telekom Prve crnogorske fudbalske lige. Sutjeska je u Baru savladala Mornar i upisala sedmu pobjedu...

1. CFL: Pobjede Budućnosti i Sutjeske

Dva sata i 15 minuta je trajao meč između Petrovca i Budućnosti pod Malim brdom. Zbog navijača gostiju je duel bio prekinut gotovo pola sata,...

Najčitanije

Povezano

Zaposleni u Parku prirode ”Piva” juče čistili korito Tare

Zaposleni u Parku prirode "Piva" juče su realizovali akciju čišćenja rijeke Tare, što je njihova redovna aktivnost koju, u sklopu redovnih aktivnosti, tradicionalno organizuju...

Opasno splavariti Tarom zbog požara

Zbog širenja požara u kanjonu Tare, obrušanja nagorelog drveća i kamenja, postoji opasnost za turiste koji splavare rijekom, saopštili su iz Nacionalnih parkova Crne...

Požar u kanjonu Tare se i dalje razvija

Požar u kanjonu Tare i dalje se razvija i prerasta u dva odvojena, jedan koji se širi uzvodno ka selu Zaglavak i drugi u...

Požar u kanjonu Tare prerasta u dva odvojena

Požar u kanjonu Tare i dalje se razvija i prerasta u dva odvojena, jedan koji se širi uzvodno ka selu Zaglavak i drugi u...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve