Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Moguće da je riječ o neslanoj šali: Jučerašnji prijeteći mejlovi poslati sa iste IP adrese i lokacije

''Službenici policije su u konstantnom kontaktu sa službama koje nam mogu pomoći da pronađemo lica koja su kreirala mejl, da znamo koji su se servisi koristili za slanje mejlova i da iz određene države dobijemo podatke u cilju identifikacije IP adresa sa kojih su poslati mejlovi''

Policija za sada ima podatak da su prijeteći mejlovi, kojima je dojavljeno da su bombe postavljene u školama i institucijama širom Crne Gore, poslate sa jedne IP adrese i jedne lokacije, kazao je rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehničkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović. Naglasio je i da prijetnje nijesu stigle sa iste adrese kao prošlog puta. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da je moguće da je riječ o neslanoj šali tinejdžera, te da oni moraju biti svjesni odgovornosti za ovakvo djela.

“Fokusiramo se sada na dostavljanje i dobijanje tih podataka od nadležnih službi. Radi se o drugačijim IP adresama i servisima i načinu izvršenja u odnosu na prethodnu dojavu koja se dogodila”, kazao je Backović.

On je kazao da nema razloga za panikom i da je neophodno da se smiri situacija.

“Službenici policije su angažovali sve moguće mehanizme u cilju identifikacije bića i sprečavanja nemilih događaja. Kontradivizioni timovi su pregledali sve osnovne škole u kojima je dobijena dojava. Uključili su se međunarodni partneri. Službenici policije su u konstantnom kontaktu sa službama koje nam mogu pomoći da pronađemo lica koja su kreirala mejl, da znamo koji su se servisi koristili za slanje mejlova i da iz određene države dobijemo podatke u cilju identifikacije IP adresa sa kojih su poslati mejlovi”, kazao je Backović.

Ističe da je moguće da je riječ o šali tinejdžera koji to rade pred kraj školske godine.

“Mejlovi jesu iz inostranstva”, kazao je on.

Istakao je da se nada da će brzo biti riješen slučaj.

“Motiv je da se izazove panika i nered među ljudima. Da li to radi neko svjesno ili nesvjesno, ali ako je neslana šala nekog tinejdžera moraju da budu svjesni posljedica. Moraju da budu svjesni da je to napravilo veliki odjek u javnosti. Ovo je napravilo veliki problem u organizaciji škola”, kazao je on.

Juče se proširila društvenim mrežama informacija da je u jednoj od škola pronađena eksplozivna naprava.

“Prvo što moramo da uradimo je jaka edukacija i podizanje svijesti da korišćenje informacionihz tehnologija treba da bude u produktivne svrhe, a ne u destruktivne. Drugo je kontrola internet saobraćaja koje nema u Crnoj Gori. Crna Gore ne posjeduje podatke koje njeni građani ostavljaju na internetu”, kazao je on.

Kada je riječ o odgovornosti, kazao je da ako su djea do 14 godina, ona nijesu odgovorna jer

“Ukoliko je osoba starija od 14 godina odgovaraće u skladu sa članom Krivičnog zakonika”, zaključio je Backović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
28.04.2022-11:36 11:36

Vackoviću, genijalno si smislio kako da zabašuriš očiglenu diverziju, najavljivanu i osmišljenu od DF Demokrata, kako da destabiluzuju Crnu Goru i pokrenu specijalnu vojnu srpsku operaciju pod kodnim imenom “Mala Ukrajina”, a koju je najvila i Srpska okupatrska crkva u Crnoj Gori, preko brothers Mićović. Backoviću, znaš koji je mogući odgovore srpskih tajbnih službi na tvoj navodni upit_ Mejlove je posla supergenijalni trogodišnjak, bogom rošen sa lompjuterskim vještinama najvišeg nivoa, i sa sjajnim smislom za za zajebacniju, ionako izbezumljenih građana. Backoviću, tebe treba očdčamč da strašno unaprijede u policiji. Odličan si, da ispreturaš tragove u krivom smjeru.