Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Mladi Romi u obilasku srednjih škola u Podgorici

Trodnevna posjeta srednjim školama u Podgorici

Kancelarija za RE koja funkcioniše u sklopu Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, organizovala je trodnevnu posjetu srednjim školama u Podgorici, tokom koje će se budući srednjoškolci upoznati sa konkretnim programima koje škole nude za nastavak obrazovanja.

“Posjetu podgoričkim srednjim školama za 25 đaka započeli su u Stručnoj medicinskoj školi i Gimnaziji “Slobodan Škerović. Predstavnice škole i pedagog predstavile su potecijalnim budućim učenicima sve obrazovne module koje imaju, kao i koja im se vrata za posao ili nastavak školovanja nude po okončanju tri ili četri godine srednje škole. Djeca su imala priliku da postavljaju pitanja i dobiju odgovore kao i da obiđu neke od kabineta u kojima se obavljaju nastava i praksa, koja je u ovoj školi od izuzetne važnosti”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Osim medijatora angažovanog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnika NVO Help koji su obezbijedili prevoz, u posjeti školama bila je šefica kancelarije za Rome u Glavnom gradu Hristina Laban koja je saopštila da je cilj ovakvih aktivnosti, da država kroz institucije/službe na lokalnom nivou, prepozna značaj instituta romskog medijatora /saradnika za socijalnu inkluziju i uključi ga u sistematizaciju radnih mjesta na lokalnom nivou, čime će se ovo pitanje riješiti na dobrobit RE populacije u Crnoj Gori i njihovog efikasnijeg uključivanja u društvene tokove.

“Akcija posjete školama samo je jedna od brojnih aktivnosti, koju medijatori svakodnevno, uz redovne druge obaveze u institucijama na lokalnom nivou, organizuju kao podršku RE zajednici i njenoj efikasnijoj inkluziji. Po okončanju posjete srednjim školama JU Stručna medicinska škola i JU Gimnazija “Slobodan Škerović, planirano je da u naredna dva dana đaci posjete Elektrotehničku, Hemijsku, Građevinsku, Mašinsku i Ekonomsku školu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve