Medijska pismenost je ključna za borbu protiv lažnih vijesti, dezinformacija i nasilja nad djecom, ali je istovremeno neophodna i za sticanje osnovnih vještina za život u 21. vijeku, poručio je šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav tokom razgovora sa UNICEF-ovim volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”, koji su, povodom proslave 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta, danas preuzeli Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, Orav je istakao da su slobodni mediji temelj svakog društva, a učešće djece i mladih u medijima je ključno.

“Redovno gledam Wadada vijesti za mlade koje pravite vi – UNICEF-ovi mladi reporteri i smatram da je ta inicijativa veoma korisna. Nadam se da će inspirisati i druge medije da više uključe mlade prilikom kreiranja svojih programa” , rekao je Orav.

Razvoj digitalne tehnologije važan je i za obrazovni sistem, poručili su mladi reporteri.

“Smatramo da bi digitalne tehnologije trebalo više da se koriste u našim učionicama, jer interaktivno učenje uz digitalne medije čini školu zanimljivijom, olakšava usvajanje znanja, podstiče kreativnost i kritičko razmišljanje”, poručio je UNICEF-ov volonter – mladi reporter Balša Božović.

Orav se saglasio sa tim stavom i podijelio svoja iskustva iz učionice.

“Prije 30-ak godina sam bio nastavnik hemije i još tada sam pokušavao da napravim časove koji će biti interaktivni. Danas je to sa digitalnim medijima još lakše. Evropska unija odlučno podržava digitalnu pedagogiju i razvoj digitalnih vještina kroz obrazovanje”, poručio je Orav.

Lažne vijesti – jedna od glavnih briga društva u digitalnom dobu – takođe je bila tema razgovora. Mladi reporteri su pitali Orava za savjet u borbi protiv njih.

“Najbolji savjet bio bi jačanje profesionalnih i nezavisnih medija, osnaživanje novinara i podsticanje digitalne i medijske pismenosti. Zdrava, odgovorna i uspješna medijska zajednica i obrazovani građani imaju najvažniju ulogu u suzbijanju lažnih vijesti i destruktivnih, dezinformacijskih kampanja”, poručio je Orav.

Mlada reporterka Tara Simović istakla je da je zlostavljanje putem interneta jedan je od novih problema s kojima se suočavaju djeca i mladi u digitalnom dobu.

“UNICEF je 2016. godine podržao istraživanje Global Kids Online s djecom uzrasta od 9 do 17 godina, koje je pokazalo da u poređenju s evropskim prosjekom, djeca u Crnoj Gori više strahuju od zlostavljanja putem interneta. 39 odsto djece u Crnoj Gori nasuprot 17 odsto djece u EU osjeća visok stepen rizika od toga da bi mogla biti maltretirana putem interneta”, kazala je Simović.

Orav je rekao da nema sumnje da su u današnjem okruženju djeci potrebne vještine i alati za sigurno i odgovorno korišćenje interneta, te da EU poklanja veliku pažnju toj temi.

“EU je još 2012. usvojila Stategiju za bolji internet za djecu, ali se sve strategije moraju primjenjivati. I ovdje je ključno obrazovanje. Pored toga, EU je podržala otvaranje Bezbjednih Internet centara u zemljama članicama EU, a ovdje u Crnoj Gori imamo portal Bolji internet za djecu”, kazao je Orav.

Evropska unija u Crnoj Gori će na preuzimanje mladih reportera odgovoriti 12. decembra, kada će grupa mladih evropskih ambasadora “preuzeti” UNICEF i, povodom 30. godišnjice od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta, javno razgovarati sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogalijem, u prisustvu Orava.

U UNICEF-u ukazuju da se nakon tri decenije prava djeteta nijesu promijenila, ali djeca danas odrastaju s novim izazovima poput ovih koje donosi digitalno doba, zbog čega mladi reporteri obilježavaju ovu godišnjicu javnim razgovorima na temu digitalne i medijske pismenosti.

Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima djeteta usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. godine. U Konvenciji se navodi da je djetinjstvo odvojeno od odraslog doba i da traje do 18. rođendana. Taj period života je posebno, zaštićeno vrijeme u kojem se djeci mora omogućiti da rastu, uče, igraju se, razvijaju i odrastaju. Po usvajanju, Konvencija je postala najviše ratifikovani međunarodni sporazum o ljudskim pravima u istoriji, koji pomaže da se životi djece širom svijeta transformišu u pozitivnom smjeru.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve