Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Mladi koji se bave robotikom u Crnoj Gori ogroman potencijal za razvoj inovacija i novih tehnologija

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović je izrazila zadovoljstvo što je Univerzitet Crne Gore, organizator ovog događaja, prepoznao značaj promocije nauke i tehnološkog razvoja među najmlađima

Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje sa osnovnicima i srednjoškolcima uzrasta od 8-19 godina kojima su ovo prvi koraci na polju razvoja inovacija i robotike i koji će biti budući pogon države za razvoj inovacija i stimulisanje tehnološkog razvoja, saopštila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović u ceremonijalnom dijelu otvaranja trećeg po redu državnog takmičenja za učešće u Svjetskoj robotskoj olimpijadi.

Šćepanović je izrazila zadovoljstvo što je Univerzitet Crne Gore, organizator ovog događaja, prepoznao značaj promocije nauke i tehnološkog razvoja među najmlađima.

Obraćajući se takmičarima, ministarka je poručila da su upravo oni ti koji će nositi razvoj ove države i “da zato moramo da vas pratimo,  njegujemo, prepoznajemo vaše sklonosti u ovom domenu i da vam pomognemo da još više upoznate i zavolite nauku”.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović ocijenio je da su ovakvi događaji važni za Univerzitet i za društvo u cjelini jer nam ukazuju na promjene koje slijede na polju nauke i inovacija, a time i na put koji treba slijediti.  Kroz zabavu i zajednički rad, dodao je, pomažemo našim budućim studentima da razumiju i stiču vještine potrebne za tumačenje i rješavanje izazova novog doba.

“Duboko smo uvjereni da su ove oblasti velika šansa za privredni razvoj Crne Gore, jer nam nisu neophodni veliki i skupi industrijski sistemi da bi se takmičili i bili konkurentni. Potrebno je da unaprijedimo naš obrazovani sistem i kreiramo nove obrazovne profile“, poručio je rektor Božović.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović izrazio je nadu da će imati priliku da današnje takmičare pozdravi kao studente Mašinskog fakulteta.

“Sa adrese Mašinskog  fakulteta trudimo se da javnosti pošaljemo informacije i o električnim i autonomnim vozilima, obnovljivim izvorima energije, 3D štampanju, reverzibilnom inženjeringu i drugim naprednim tehnologijama“, kazao je dekan Vujadinović ističući posvećenost fakulteta nauci i naučnim istraživanjima i iskazao posebnu zahvalnost profesorici Marini Mijanović Markuš koja je, kako je rekao, dvije decenije svog života posvetila mehatronici, robotima i studentskim takmičenjima i koja je najviše doprinosa dala u organizaciji ovog takmičenja.

Zamjenica ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Mira Vuity kazala je da je Svjetska olimpijada robota WRO jedna  od najznačajnijih serija međunarodnih takmičenja koja pokreće više od 70 zemalja i više od 20.000 timova godišnje.

Ona je naglasila da WTO turniri kombinuju uzbuđenje sportskog dogašaja sa izazovom dizajniranja, izrade i programiranja lego Mindstroms robora, i da su tematska što znači da se zadaci mijenjaju iz godine u godinu i pokrivaju teme koje su od velike važnosti za preduzeća i društvo.

Takmičare je pozdravio i Zoltán Szögi, direktor Edutus univerziteta iz Mađarske, sa kojim je, na inicijativu Mašinskog fakulteta, UCG potpisao Sporazum koji je uključivao i Svjetsku WRO organizaciju. Na taj način je Crna Gora postala član WRO porodice, još početkom 2020.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve