Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Mještani Mrkojevića i Kruta ne odustaju od zahtjeva: Rekonstrukcija puta R-29 bi trebalo da bude prioritet

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta Faik Nika je između ostalog rekao da je taj put od izuzetnog značaja

Na kružnom toku u Vladimiru danas su se okupili i jednosatno blokirali magistralu ka graničnom prelazu Sukobin u znak protesta zbog odugovlačenja rekonstrukcije puta R 29 u dužini od 14km kojim godišnje prolazi preko pola miliona automobila ka i od granice Albanije.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta Faik Nika je između ostalog rekao da je taj put od izuzetnog značaja.

“Put zbog kojeg smo se danas okupili se od izuzetnog značaja za stanovnike Anamala, Krajine, Kruta, Mrkojevića i Pečurica , ali i za našu dijasporu i susjedne zemlje. Za nas lokalne stanovnike koji živimo i radimo u ovim područjima je od vitalnog značaja, jer dobijamo zdravstvene usluge i pomoć u bolničkom centru u Baru, s obzirom da hitna služba u Vladimiru i Ostrosu je izgubila svoju primarnu funkciju i ne može da funkcioniše kao hitna u ovoj situaciji kada imamo put kakav imamo”, rekao je on.

Nika ističe da je put “od vitalnog značaja jer poljoprivredni proizvođači svakodnevno ga koriste za prodaju svojih proizvoda na pijaci u Baru i čitavom primorju”.

“Rekonstrukcija ovog puta treba da je prioritet svake Vlade, treba da se raspiše što hitnije tender i da radovi započnu. Nećemo odustati od zahtjeva za normalnim uslovima života za putnu infrastukturu koja nam u ovakvom stanju predstavlja opasnost za naš život i našu imovinu”, poručio je Nika.

U ime mještana Mrkojevića obratio se Alen Pelinković.

„Kad god pomislim ili prođem ovim putem jako mi je teško, a to je svakodnevno, teško mi je što moramo na ovaj način da branimo i tražimo osnovne životne uslove već više od mjesec dana. Dodatno mi je teško što znam da ni Mrkojevići i a ni cijeli anamaljski kraj nisu zaslužili ovakav odnos države prema njima”, rekao je on.

Žalosno je, smatra Pelinković, da država Crna Gora na ovaj način vraća onima koji su je u najvažnijim trenucima istorije podržavali.

“Sa druge strane srećan sam jer smo na ovim protestima pokazali ono najbitnije, da smo svi zajedno, svi jedni uz druge i da nećemo odustati sa protestima dok se ne krene sa rekonstrukcijoj za koju su obezbijeđena sredstva”, rekao je Pelinković i dodao- znate kako kažu u narodu: “Rodilo se, treba ga ljuljati”.

“E dragi moji komšije ovaj put se još nije rodio, a nije se rodio zato što ministar kapitalnih investicija izbjegava da proglasi ovaj put putem od javnog interesa i da se postupi u skladu sa članom 14 Zakona o eksproprijaciji što mi ovdje tražimo i što je u skladu sa Zakonom. Bez ovog koraka ne može niko da poduzme ni jedan korak. Zna ovo ministar dobro, zato manipuliše i dijeli zadatke drugim resorima umjesto da se bavi svojim ministarstvom i Upravom za puteve. Gospodo, kako god uzmemo, ovaj put ima jedan jedini problem, to to je nepostojanje volje resornog ministra da se uključi i riješi problem. Pozivam vas da date doprinos realizaciji ovog projekta, ni manje ni više, nego kako su to učinili neki prije vas, a to su: Dejan Đurović, Maja Vukićević, Osman Nurković, Dušan Raičević, Sabrija Vulić, Damir Rašketić i još mnogi drugi kojima se izvinjavam ako sam ih zaboravio spomenuti”, zaključio je Pelinković.

Predsjednik nacionalnog savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić pročitao je pismo koje je stiglo iz zavičajnog kluba Rumija u Čikagu, kojim Mrkojevići u dijaspori daju punu podršku protestima i naporima Mrkojevića da ostvare san generacija , a to je rekonstrukcija puta kroz Mrkojeviće.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve