Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Mjesta ima na Brodomašinstvu, Pomorskoj elektrotehnici i Menadžmentu u pomorstvu i logistici

Na Pomorskom fakultetu Kotor  Univerziteta Crne Gore u I upisnom roku popunjeno je svih 80 mjesta na programu Nautika i pomorski saobraćaj. Slobodnih mjesta, u II upisnom roku, biće na  programu Brodomašinstvo (5),  Pomorskoj elektrotehnici (36) i Menadžmentu u pomorstvu i logistici (10). To je saopštila prodekan za nastavu ovog fakulteta Milena Dževerdanović Pejović

Na Pomorskom fakultetu Kotor  Univerziteta Crne Gore u I upisnom roku popunjeno je svih 80 mjesta na programu Nautika i pomorski saobraćaj. Slobodnih mjesta, u II upisnom roku, biće na  programu Brodomašinstvo (5),  Pomorskoj elektrotehnici (36) i Menadžmentu u pomorstvu i logistici (10). To je saopštila prodekan za nastavu ovog fakulteta Milena Dževerdanović Pejović.

foto Ilustracija

“Ove, 2020. godine, čak 70% prijavljenih kandidata, u I roku, imalo je odličan ili vrlodobar uspjeh, među kojima je i 17 lučonoša. Ovakve povratne informacije potvrđuju da smo na dobrom putu u pogledu uspješnosti promovisanja Fakulteta, ali i u smislu ukupnog kvaliteta obrazovnog rada kojem smo posvećen”,  kazala je Dževerdanović Pejović.

Prema njenim riječima, ovakvo interesovanje pokazuje izuzetno pozitivnu tendenciju rasta privlačnosti studijskih programa za srednjoškolaca sa boljim uspjehom, naročito kada se ima u vidu da je 2004. godine oko 25% upisanih studenata imalo odličan ili vrlodobar uspjeh, sa sedmoro njih sa diplomom Luča.

“Naš i diplomirani studenti plove na brodovima renomiranih kompanija širom svijeta. Pomorska struka je tradicionalno interesantna i privlačna mladim ljudima zbog svega onoga što ona predstavlja, i u simboličnom i u praktičnom smislu, naročito što se tiče oficira palube kao navigatora i najvišeg zvanja zapovjednika broda. Po broju kandidata, vidimo da i studijski program Brodomašinstvo, na kojem je preostalo 36 mjesta, od predviđenih 60, ne zaostaje puno za programom za palubarce, a sigurni smo da će i Pomorska elektrotehnika, uz pomoć koje se stiče zvanje Oficira elektrotehnike na brodu, imati sve više zainteresovanih kandidata”, kazala je Dževerdanović Pejović.

Timovi Pomorskog fakulteta Kotor svakog ljetnjeg semestra organizuju promocije Fakulteta u okviru srednjih škola u Crnoj Gori i nekih u okruženju, a ove godine, shodno aktuelnoj situaciji, promocije Fakulteta održavane su za sve zainteresovane svake srijede putem aplikacije Zoom.

“Pomorski fakultet Kotor prevashodno školuje kadar za svjetsko tržište. Stoga, pomno pratimo  kretanja na svjetskom tržištu rada za ove stručne profile, a opšta tendencija ukazuje na povećanu potražnju za oficirskih kadrom”, kaže  Dževerdanović Pejović i dodaje da to dovoljno objašnjava zašto su studijski programi Pomorskog fakulteta  Kotor više nego aktuelni.

Mlada populacija, ističe Dževerdanović Pejović, prepoznala je i priznala brojne aktivnosti Fakulteta u proteklom periodu, koje su osnov za svijetlu budućnost i Fakulteta i Univerziteta Crne Gore, a i crnogorskog pomorstva. Među njima su harmonizacija nastavnih planova i programa, brojni nacionalni i međunarodni projekti, ugovori o saradnji, intenzivna mobilnost i međunarodnu saradnju, uključivanje i mladih i iskusnih pomorskih kadrova.

“Strategijom  Pomorskog fakulteta Kotor 2019-2024 definisane su i sve aktuelne aktivnosti koje su usmjerene na vrhunski kvalitet nastave, naučno-istraživački rad i obuke, u  okviru dostizanja vizije konkurentne i međunarodno prepoznate visokoškolska ustanove u oblasti pomorstva u Jugoistočnoj  Evropi”, zaključuje Dževerdanović Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve