GLEDA MAJMUN SEBE U ZRCALO (3)

5. Gost-kolumnista Vesti je Goran Danilović, urednik Glasa Crnogoraca, fašističkog lista gdje su najavljivanji ustanci Albanaca u Crnoj Gori. Danilović je zatražio hapšenje Andreja Nikolaidisa, a protestvovao protiv hapšenja Ratka Mladića. Danilović je potpredsjednik Nove srpske demokratije čiji se vožd vojvoda Mandić zakleo da će Nezavisnu naćerati da digne spomenik Đurišiću ili je neće biti. Šeki pita: “Demokratija, a srpska, zar to nije drveno gvožđe?“ “Nije“, velim, “jer, kako njin pop napisa,  ‘nebo je plave srpske boje / a u njem stanuje srpski Bog, / oko njeg anđeli srpski stoje / i dvore Srbina, Boga svog“. Ako je boja neba srpska, a jest, jer to je nebeski narod, što da nema demokratija srpske boje, to je jedina prava demokratija na svetu, uz to je nova: vojvoda Mandić nudi model demokratije aerodinamičniji od svih, zato se i sviđa Šerbu Splačini“.

Miodrag Perović – “Ser Lupež” – tako ga nazivaju u romanu”Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) autori Marko Vešović i Šeki Radončić

6. Miškov kolumnista je i Mitingaš: Vesti prenose njegove tekstove iz raspalog Monitora koji se ne čita. Jedan mejl veli: “Idem ulicom Kralja Nikole i na trotoaru vidim veliki šešir. Dignem ga, a pod njim Esad“. Drugi kaže da je “nabacio šešir ka Tin Ujević, ali nije potrefio broj: da mu nije ušiju, šešir bi ga oslijepio“. Nakon naših tekstova u Pobjedi, Mitingaš ne želi da ga na ulici prepoznaju, veliki šešir krije njega i njegovu sramotu: pod njim je čovjek u navodnicima. Toliko je od njega ostalo.

7. Demokratske grimase koje Miško Prisrbica pravi pred zrcalom javnosti dokaz su da smo postali od majmuna. Amfi će reći: nauka je dokazala da je svijet stvorio Bog, a priču da smo od majmuna iznitili su dušmani srpstva. Možda, ali vlasnici Vesti su majmuni. U Nezavisnoj, najveći majmun demokratije je mafijaš Kesedžija, a najveći majmun književne kritike je Goveče Sa Krštenicom po kom je Ješo Veliki najveći crnogorski pjesnik 20. vijeka, a najveći crnogorski roman svih vremena Parnoja u Podgorici Ješa Malog. Što ne čudi: Goveče Sa Krštenicom veli i da će Evropu i demokratiju u Crnu Goru donijeti Andrija Mandić i Meda Zemunac, a ne bismo nagađali ko je veći četnik.

Ilustracija

8. Šeki je s pogoričkim prijateljima raspravljao je li za portparola svoje stranke Kesedžija mogao izabrati osobu sivlju i bezličniju od Darka Pajevića? Nije. Bezbojni, u devet voda isprani Vujanović za Pajevića je ličnost i po! Uz to, Kesedžiji je lupeštvo unišlo u kost: Pajević je rekao da će se nova stranka zvati Pozitivna Crna Gora, što je Kesedžija zdipio od Slovenaca: stranka gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića zove se Pozitivna Slovenija, osnovana u drugoj polovini oktobra 2011. Morački lopov ne može, pa kad bi mu oči izbio, da nešto ne ukrade, kao što ni šarov ne može da ne kaže: “Vau, vau“.

Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) (139): Gleda majmun sebe u zrcalo (2)

Komentari

avatar