Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) (17): Ješo veliki i Ješo mali (2)

Dokumentarni roman "Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinjskom zlu)", autora Marka Vešovića i Šekija Radončića

JEŠO VELIKI I JEŠO MALI (2)

Balša Brković – “Ješo mali” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize/ esej o montenegrinjskom zlu”, zovu Marko Vešović i Šeki Radončić

Pretprošle godine, sarajevski pisac koji je bio u Podgorici, valjda na festivalu, priča da je vidio Balšu koji mu je rekao: odlučio sam da se ne bavim književnošću dok ne oborimo Đukanovića. A ja ću: “Balša je iz mog teksta izbacio napad na Đukanovića“. Čovjek zinuo, ka vrana na vrućini.

Radončićevoj knjizi Iza maskenapisao sam pogovor iz kojeg je Balša kao urednik (potpisao se “za urednika“) izbacio dug pasus đe je Ješo Veliki prikazan ne baš u najlaskavijem svjetlu: “Radončić se sjeća i Slavka Perovića koji je u skupštini pozvao na dvoboj ministra policije Nikolu Pejakovića zato što je policija za vrijeme manifestacije Dani kralja Nikole brutalno isprebijala Ervina Zejnilovića i Šuća Šoljana iz Berana, goste koje je Perović pozvao na tu manifestaciju.’Ministar nije’, kaže Radončić, ’prihvatio bačenu rukavicu, baš kao ni Novak Kilibarda koju godinu ranije, kada nije izišao na dvoboj Jevremu Brkoviću. Brković je pozvao na dvoboj Kilibardu zato što se tadašnji lider narodnjaka zalagao za rušenje Njegoševog mauzoleja na Lovćenu. Po starom običaju, Brković je odredio i sekundante: književnike Mirka Kovača i Filipa Davida. Mjesto dvoboja: Guvno na Ivanovim koritima, pod Lovćenom. Predsjednik turnirskog vijeća: Fulvio Tomica, jedan od najpoznatijih italijanskih pisaca. Oružje, po izboru Novaka Kilibarde: mač, sablja ili pištolj. Rastojanje između protivnika, opet po njegovu izboru: rusko od 13, ili evropsko od 17 metara’. Kilibardi, koji mu nije izišao na dvoboj, Jevrem je ’poslao –  uredno upakovanu rašu svoje supruge Kaće.’“ U komentaru sam kazao: “Ovo zaokružuje sliku današnje crnogorske spremnosti na zaborav prošlog: Ješo i Nošo sad su veliki jarani i skupa šetaju Podgoricom ka dvije moralne vertikale: ne znaš ko je od koga moralniji i vertikalniji“.

Ješo Mali od mene brani ćaću, što razumijem, ali zašto brani Đukanovića? U pogovoru sam rekao da knjiga Iza maske svojom objektivnošću djeluje kao lijek protiv navijačkih strasti i naveo slučaj Aćima Višnjića koji je osuđen zato “što je ‘javno izložio poruzi Vladu i predsjednika Vlade Crne Gore u vezi sa vršenjem njihove funkcije…’ Kazna: ‘pet mjeseci zatvora’. Sat prije nego što su ga policajci odveli u Spuž na izdržavanje robije, Višnjić mi je za Monitor kazao: ‘Osudili su me za ono što sam govorio u Skupštini Crne Gore. Dakle, pogazili su Ustav CG gdje jasno piše da poslanik ne može biti pozvan na odgovornost za govor i glas u Skupštini. Oni nemaju težeg i opasnijeg protivnika od mene, a biću im hiljadu puta veći  i žešći protivnik kad se vratim iz zatvora’. Višnjić nije održao obećanje: u međuvremenu je pao u politički zaborav“.

Šekijeve riječi komentirao sam ovako: “U času kad ga šalje u zatvor, Đukanović je manji i mizerniji od Višnjića, jer sebe stavlja iznad Ustava, čime nas je podsjetio na nadustavnog Đukanovića iz doba kad je, kao Slobin šegrt, bio ‘ratnik za mir’, i na Đukanovića kao gojenca socijalizma u kojem, znamo, ‘nema slobode za neprijatelje slobode’. Stoga se moja ljudskost buni protiv siledžije na vlasti i ne mogu ne biti na strani Višnjićevoj, svejedno što znam da je riječ o jednom od žešćih četnika domaće izrade. Jer Ustav mora da štiti i bradonje i protubradonje. U protivnom, nismo se mrdnuli od Nikole Pašića koji reče: ‘Zakoni su za protivnici!’ U ovoj knjizi nisu rijetke stranice kad me istina liječi od navijanja i kad se, mada sam zakleti separatist, okrećem protiv onih koji su za Nezavisnu i stajem na stranu ljudi kojim ni ime ne mogu čuti. Jer ne bih ti ‘ni pjan poigro’, kako bi rekla Darinka, za Nezavisnu u kojoj, ma ko ti bio, kao poslanik moraš robijati zbog onog što si u Skupštini, štićen Ustavom, kazao protiv Kralja i Vlade“.

Ješo Mali je iz moga pogovora izbacio Šekijevu priču o Višnjiću i moj komentar, što obznanjujem bez straha, jer mene ne može otpustiti kao Vojinovića. Cenzurisao me da od mojih udaraca sačuva Mila koji je pravljen od kineskog porcelana. Ješo Mali drži se pravila iz Gorskog vijenca: kad zboriš o Gospodaru, sve se mora što ljepše kazati da mu ne bi rane vrijeđao i gorkom ga otrovao tugom, zato nije dopustio da mu pričom o Višnjiću i njenim komentarom vrijeđam rane zadobijene pod Slobom, ni da ga trujem istinom. Šalim se. U dane kad je izišla knjiga Iza maske, Don Mikeli je bio u finansijskoj ljubavi s Milom, a Ješo Veliki služio Milu kao metla i lopata – dva krupna razloga da Balša ne dozvoli lemanje Mila u knjizi izišloj u Vijestima.

Vele da je Ješo Mali veća kurvetina od Ješa Velikoga. Skloniji sam uvjerenju da je njegova ljubav prema Đukanoviću bila platonska, jer iz pouzdanih izvora znam da je s Milom samo očijukao, a nije se javno kurvao kao njegov ćale: radilo o prolaznoj slabosti prema političaru koji,kako se ispostavilo kad je napravio državu, nije bio dostojan Balšine idealističke ljubavi.

Miodrag Perović: “Don Lupež” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “ Miško Kesedžija i njegove bize/ esej o montenegrinjskom zlu”, zovu Marko Vešović i Šeki Radončić

Don Mikeli danas ratuje protiv Đukanovića s kojim je juče mlatio milione, i u tome niko ne vidi ništa nemoralno. Don Mikelijev list veliča Jevrema Brkovića koji je bio najveći Milov uvlačiguz, i ni u tome niko ne vidi ništa nemoralno. Mafijaš Don Mikeli veli da se bori za Sojsku i Čojsku i vjeruju mu. To nije sve. Jevrema Brkovića slave kao Najvećeg u listu čiji je glavni urednik za kulturu sin mu Balša, i u tom niko ne vidi ništa nemoralno. Balša u svom listu objavi 12 strana pohvala sebi, i u tom niko ne vidi ništa nemoralno. To je ta zemlja čiji bazd, kad je se sjetim, guši me ovdje, u Sarajevu. Zemlja u kojoj smrad se doživljava kao tamjan. U kojoj je stid uljego u zid.

Nastavlja se…

Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinjskom zlu) (16): Ješo veliki i Ješo mali (1)

 

Komentari

avatar