Ideja da će se izmijeniti uslovi i kriterijumi za studente medicine u Crnoj Gori, saopštena na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), koji je u organizaciji Ljekarske komore Crne Gore prošle sedmice organizovana u Podgorici, nije stav Ministarstva zdravlja ni Vlade Crne Gore. Kako su poručili iz ovog vladinog resora, njihov cilj je bolji standar zdravstvenog radnika, koji su, kako ističu, stub svakog zdravstvenog sistema.

Ilustracija

“Stoga, Ministarstvo zdravlja, sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, u kontinuitetu kreira ambijent, kojim omogućavamo svim zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama bolji standard, optimalne uslove za rad, nabavkom kvalitetne, savremene medicinske opreme, kao i edukaciju i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika na svim nivoima. Činjenice su sledeće: u prethodnom periodu, zahvaljujući značajnim ulaganjima Vlade Crne Gore za stambenu zadrugu „Zdravstvo“, 322 zaposlena u zdravstvenom sistemu Podgorice, Nikšića i Tivta dobilo je stanove pod povoljnim uslovima, a trenutno po istom modelu, zajedno sa socijalnim partnerima i lokalnim samoupravama radimo na rješavanju stambene problematike za zaposlene u Pljevljima, Beranama, Cetinju, Kotoru, Budvi, Bijelo Polju i Andrijevici”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Kako dodaju, u rekonstrukciju i adaptaciju postojećih radnih prostora Vlada Crne Gore je, kroz prvu fazu projekta energetske efikasnosti za 15 objekata uložila 9,5 miliona eura, a kroz drugu fazu obuhvaćeno je 18 objekata, za šta je opredijeljeno šest miliona eura.

“U prethodnom periodu Vlada je nabavila savremenu medicinsku opremu za sve zdravstvene ustanove u vrijednosti od gotovo 11 miliona eura, a u ovoj godini je za tu namjenu opredijeljeno pet miliona eura. Vlada Crne Gore za program kontinuirane medicinske edukacije na godišnjem niovu izdvaja pola miliona eura. U protekle dvije godine crnogorski zdravstveni sistem bogatiji je za 234 ljekara specijlaiste, dok je trenutno 430 ljekara na specijalizaciji”, navode oni.

Relizujući navedene politike Ministarstvo zdravlja, tvrde oni,  obezbjeđuje građanima dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu i veće zadovoljstvo zdravstvenih radnika.

“Jedinstveni stav Ministarstva zdravlja i države Crne Gore je da se nađe efikasan način i model da se poboljša standard zdravstvenih radnika, uključujući i mogućnost povećanja zarada. U saradanji sa socijalnim partnerima-reprezentativnim sindikatima, Fondom za zdravstveno osiguranje i menadžmentima zdravstvenih ustanova, uz nedvosmislenu podršku Vlade Crne Gore, radi se na iznalaženju načina za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu”, jasni su u ovom resoru.

Na ovaj način ljekari će, kako naglašavaju, dobiti profesionalnu satisfakciju i imati veću motivacu da svoj radni angažman nastave u Crnoj Gori.

“Da idemo u dobrom pravcu govori i činjenica da sve veći broj ljekara iz centara iz okruženja iskazuje želju da svoj radni angažman zasnuje u ustanovama u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore”, zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve