Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Ministarstvo prosvjete čeka Temeljni ugovor da bi se izjasnilo u uvođenju vjeronauke

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta čeka potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom da bi se odredilo po pitanju uvođenja vjeronauke u crnogorske škole

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta čeka potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom da bi se odredilo po pitanju uvođenja vjeronauke u crnogorske škole.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je 18. septembra da je obaveza crkve da se zalaže za uvođenje vjeronauke u škole jer, kako je rekao, pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. Istakao i da je usaglašenom verzijom Temeljnog ugovora usaglašeno i ovo pitanje, te da ne sumnja da će premijer Zdravko Krivokapić staviti potpis na dokument.

Sa druge strane, veliki dio javnosti protiv je namjere da se vjerovauka izučava u školama. Nevladin sektor smatra da bi se time ugrozio kontinuitet sekularnosti vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori i građanski karakter države.

U resoru Vesne Bratić nemaju još jasan stav po ovom važnom pitanju, već čekaju da se upoznaju sa sadržajem Temeljnog ugovora.

”Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta još uvijek nije primilo nijedan akt koji se odnosi na takav ili sličan zahtjev. Takođe, ni Temeljni ugovor još uvijek nije potpisan. Kada MPNKS dobije takav ili sličan dopis po istom će zauzeti stav”, saopšteno je portalu Pobjeda iz tog resora.

Crna Gora je po Ustavu (član 14.) sekularna država, a vjerske zajednice svoje djelovanje po zakonu ne mogu obavljati u državnim institucijama, niti bi smjele biti subvencionirane i finansirane iz državnog budžeta.

Da bi uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem bilo protivno Ustavu svjesni su u nevladinom sektoru koji se snažno protive tom prijedlogu i predlažu da Građansko obrazovanje postane obavezni predmet u osnovnim i srednjim školama.

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA) pozvali su juče Vladu, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, da se posvete unaprjeđenju postojećeg obrazovnog sistema na osnovu naučnog metoda i građanskih vrijednosti, koje su propisane Ustavom, i koje su zajedničke svim ljudima i djeci u Crnoj Gori.

U CGO-u smatraju da bi se izučavanjem vjeronauke u školama ugrozio kontinuitet sekularnosti vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori, podsjećajući da bi ono moralo biti faktor očuvanja različitosti, a ne polarizacije među djecom i omladinom, u zavisnosti od toga kojoj religiji izražavaju pripadnost.

Programska direktorka u Centru za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević stava je da je pitanje vjeronauke u školama sve samo ne obrazovno-religijsko budući da se, kako je rekla, SPC ovdje ponaša više kao politička nego kao vjerska organizacija.

– Zato što ne vidim kako bi se ova vjerska indoktrinacija u javnim školama, u jednoj sekularnoj, multivjerskoj, multietničkoj državi mogla posmatrati samo kao pitanje slobode vjeroispovjesti. Ovo više djeluje kao ispunjenje nečijih političkih ambicija ili višedecenijskih političkih fantazija – rekla je ranije Kovačević za Radio Slobodna Evropa, dodajući da Vlada Crne Gore ispunjava zahtjeve i želje crkve.

Slično razmišljaju i u nevladinoj organizaciji Juventas, iz koje je saopšteno da bi ovaj potez vodio ka klerikalizaciji društva, produbljivanju podjela, jačanju tenzija, smatraju u nevladinoj organizaciji Juventas.

Pravni savjetnik u toj NVO Jovan Bojović ocijenio je da vlast, fokusiranjem na vjerska pitanja i poistovjećivanjem državne politike sa vjerskim djelovanjem, direktno ugrožavaju sekularni karakter države. U Udruženju Roditelji su ocijenili da bi dodatno došlo do prelivanja sve dubljih etničkih podjela sa odraslih na djecu.

Sa druge strane, Crnogorski ženski lobi uputio je inicijativu ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić da se umjesto vjeronauke u obrazovni sistem uvede seksualno obrazovanje. Smatraju da bi se na taj način doprinjelo efikasnijoj i stručnoj edukaciji, a time i većoj zaštite đece i mladih od seksualnog zlostavljanja i nasilja.

Crnogorska opozicija snažno se protivi zalaganju SPC u Crnoj Gori za uvođenje vjeronauke u nastavni program, ali i među predstavnicima vladajuće većine ima onih koji ne podržavaju ovu ideju.

– Građanski pokret URA je protiv uvođenja vjeronauke u školama – oglasio se potpredsjednik te partije Goran Đurović, dan nakon što je Joanikije dao izjavu na ovu temu.

Đurović je naveo da se vjeronauka može izučavati u okviru vjerskih institucija i svi zainteresovani građani mogu svoju djecu usmjeravati na taj oblik podučavanja na tim mjestima.

Demokratska partija socijalista (DPS) poručila je da Crnoj Gori ne treba „tzv. vjeronauka, već nauka i digitalizacija“.

Potpredsjednica te partije i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović je na Tviteru napisala da „mladi u Crnoj Gori ne žele da budu robovi prošlosti već dio napredne Evrope“.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je Vlada Crne Gore ugovorena u crkvi, ali da crkva ne bi trebalo da uređuje rad “naše kvazivlade”.

– Zaustavimo ih Ustavom – napisala je Vuković na Tviteru.

Španija ukida vjeronauku

Španija, država u kojoj je Katolička crkva jedna od najmoćnijih u Evropi, odlučila je da jača sekularno obrazovanje. Predsjednik Socijalističke radničke partije Pedro Sančez, odmah nakon izbora za premijera Španije stavio je do znanja šta misli o katoličkoj tradiciji svoje zemlje: odbio je da položi ruku na Bibliju i krst, što je prvi put u istoriji španske parlamentarne demokratije.

Sančez je još tokom kampanje najavio rat pravima koja uživa crkva. Obećao je raskidanje konkordata iz 1979. godine, izbacivanje vjeronauke iz javnih škola, ukidanje državnih donacija katoličkim školama, ali i ukidanje bilo kakvog finansiranja vjerskih ustanova novcem poreskih obveznika.

– Španija mora jačati sekularno obrazovanje – poručio je Sančez.

IzvorPobjeda

Najnovije

Mihailo: Popovi SPC krštene Crnogorke i Crnogorce upisivali kao Srbe ili Srpkinje

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svakodnevno se javljaju Crnogorke i Crnogorci kršteni u Srpskoj crkvi, kojima su sveštenici koji su ih krstili, u rubriku nacionalnost, upisivali...

Leks specijalce plaćaju građani koji zarađuju duplo manje od njih

Vlada je, pohvališe se, usvojila prijedlog zakona da iz budžeta isplati 12 miliona eura za, kako su proračunali, 650 penzionisanih metalaca i rudara. Pravo...

OBEĆAO PA SLAGAO Nema sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost: Sekulović i Brđanin jači od...

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić obećao je 11. novembra da će sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti održana 22. novembra, na kojoj bi se razmatrao...

ZLOUPOTREBA Momo Koprivica službenim autom Skupštine u kampanju za izbore u Mojkovcu: Hoće li...

Funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica koji sebe predstavlja kao legalistu uhvaćen je u zloupotrebi. Sinoć je u Mojkovcu ispred jednog objekta fotografisan automobil registarskih...

DRAMATIČNE PORUKE IZ MOSKVE: “Sprema se scenario iz noćne more, sukob je vrlo vjerovatan!”

Kremlj je u četvrtak saopštio da proklamovani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja 'direktnu prijetnju' Rusiji, prenosi AFP i podsjeća...

Najčitanije

Povezano

Ministarstvo prosvjete izdvaja skoro 100.000 eura za računarsku opremu i komunikacione usluge

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta izdvojiće 97.307,50 eura za nabavku računarske opreme i komunikacione usluge (mobilne, fiksne telefonije i satelitskog interneta), kao i...

Vladika Boris: Vjeronauka u školama djelila bi našu djecu

Građanska inicijativa „21. maj“ i NVO AgitPop su pokrenuli novi tribinski program. Prva tribina je održana u subotu, 13. novembra u KIC „Budo Tomović“....

MPNKS: Oni koji su do juče devastirali sve moralne i društvene vrijednosti danas ih spašavaju

Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta odgovorilo je na saopštenje DPS. Saopštenje prenosimo u cjelosti Nedjelju za nama obiljležila je gusta politička magla, koju su, po...

Porfirije: Vjerska nastava treba da bude predmet, vjeroučiteljima stalan posao

Patrijarh srpski Porfirije ocijenio je da rješenje prema kome vjeronauka formalno više nije školski predmet, nego nastavni program u školama u Srbiji, nije održivo...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
22.09.2021-15:36 15:36

Što čekaju Temeljni? Imaju Ustav i Zakon koji kažu da popovi ne mogu u škole i tačka! Popovi se zalažu za prava djece a zloupotrebljavaju ih u svakom pogledu. Prvi redovi u litijama su djeca sa kriminalcima, pedofilija itd. Popovi u crkve, batalite se ćorava posla. Inače…..