Ministarstvo podržava inicijativu: Podići spomenik Jeleni Savojskoj u Podgorici

Bogdanović je govorio o aktuelnim zajedničkim aktivnostima Crne Gore i Italije, ističući pritom i kako je za sljedeću godinu planirana organizacija izložbe posvećene crnogorskoj princezi

Ministarstvo kulture u potpunosti podržava podizanje spomenika kraljici Jeleni u Podgorici, s obzirom na činjenicu da je ona i u Crnoj Gori i u Italiji ostala upamćena po brojnim dobročinstvima i da zauzima posebno mjesto u istoriji obje države, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović prilikom susreta sa princom Emanuelom Filiberto Savojskim.

foto Ministarstvo kulture

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom razgovora je više riječi bilo o temama iz oblasti kulture, mogućnostima saradnje, ali i zajedničkog rada u cilju dalje afirmacije djela kraljice Jelene Savojske.

“Izuzetni odnosi koje tradicionalno baštine Crna Gora i Italija, brojni istorijski momenti, među kojima je posebno upečatljiv bio onaj između kraljevskih dinastija, dobra su osnova za saradnju u predstojećem vremenu, koja na planu kulture ima poseban potencijal”, ocijenili su sagovornici.

Bogdanović je govorio o aktuelnim zajedničkim aktivnostima Crne Gore i Italije, ističući pritom i kako je za sljedeću godinu planirana organizacija izložbe posvećene crnogorskoj princezi.

“Uz to, govoreno je i o aktivnostima Ministarstva kulture povodom obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije”, navode u resoru kulture.

Bogdanović i princ Emanuel razgovarali su i o mogućnostima saradnje i umjetničke razmjene između dvije države.

“Ministar je upoznao princa sa time da je u toku više programa razmjene posredstvom IPA projekata, ali da će prave mogućnosti za to biti stvorene uspostavljanjem regionalnih kreativnih habova u više crnogorskih gradova – gdje će, uz ostalo, biti opredijeljen prostor i za rezidencijalnu umjetnost”, navode u Ministarstvu.

Princ je kazao da mu je drago što je u Crnoj Gori naišao na niz konstruktivnih razgovora, te da je kultura djelokrug za koji je, kao pisac, posebno zainteresovan.

“U tom kontekstu, on je posebno akcentovao činjenicu da su italijanski umjetnici aktivno angažovani u cilju podrške crnogorskoj kulturi i stvaralaštvu. On je iskazao posebnu zahvalnost na inicijativama koje se tiču kraljice Jelene, ističući kako italijanski narod posebno cijeni njenu istorijsku ulogu i brojna dobročinstva”, dodaje se u saopštenju.

Princ je naglasio da je spreman da podrži svaki zajednički projekat, te da će se ubuduće rado vraćati Crnoj Gori.

Bogdanović i Emanul su razgovarali i o novim programima u crnogorskoj kulturi, poput kreativnih industrija i sve intenzivnijih aktivnosti u cilju razvoja kinematografije.

“Princ Emanuel posebno interesovanje iskazao je za oblast kinematografije, navodeći kako povoljnosti koje država nudi u slučaju koprodukcijskih projekata, ali i izuzetne lokacije u svim djelovima Crne Gore, jesu snažan podsticaj – te kako vjeruje da će i italijanski kinematografi u budućnosti prepoznati tu priliku”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

avatar