Ministarstvo nauke Crne Gore, treću godinu za redom, objavljuje Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2020/2021, saopšteno je iz tog resora.

“Ciljevi ovog Konkursa su: jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori, internacionalizacija istraživačkog rada, kao i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora.
Atraktivna stipendija se dodjeljuje na period do 3 godine, a obuhvata besplatnu šlkolarinu, mjesečne troškove za doktoranda u neto iznosu od 700 € i troškove istraživanja do 10.000 € u bruto iznosu na godišnjem nivou. Stipendija podrazumijeva potpunu posvećenost doktorskom istraživanju na jednom od univerziteta u Crnoj Gori – ustanovi domaćinu, u toku redovnog radnog vremena, uz obavezno mentorstvo, kao i period međunarodne ili međusektorske mobilnosti”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, doktorandi kroz ovaj program stipendiranja treba da postignu značajne rezultate, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, putem mobilnosti ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi i ojačaju kapacitete kako bi mogli da pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije.

“Zainteresovani kandidati i potencijalni mentori mogu iskazati interesovanje za stipendiju prijavljavanjem na portalu “Naučna mreža” do 25. juna 2020. godine do 14:00 časova a podnošenje prijava se vrši preko portala ,,Naučna mreža” i na adresu Ministarstva nauke do 10. jula 2020. godine do 14:00 časova.

Želimo istaći da se za samo dvije godine broj doktoranada u Crnoj Gori značajno povećao. Upravo ovim programom podrške mladim doktorandima zadržavamo sjajne mlade ljude u zemlji, a to najbolje pokazuje podatak da smo 2017. godine imali 100 doktoranada, za godinu dana taj broj se uvećao za 27, dok je 2019. godine Crna Gora imala ukupno 141 doktoranda.

Detalje konkursa kao i prijavni obrazac zainteresovani kandidati mogu pronaći na zvaničnoj veb stranici Ministarstva nauke”, piše se u saopštenju.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Stevo
Stevo
03.06.2020-00:24 00:24

Trebalo bi takodje pronaci dodatna sredstva da se pomogne nasim studentima jos vise, narocito onih najboljih i naravno ugovor, da se vrate u zemlju da doprinose Crnoj Gori. A kako to uraditi? Pa mozda strane banke dodatno oporezovati, kazina i kladionice… Kad se pogleda izvjestaj shttps://sr.casino.guru/, nevjetovatno je koliko su novca uzela onlajn kazina… To mora da se rijesi i da se usmjeri novac na studentima…