Crna Gora je krajem prošle nedjelje dobila zeleno svijetlo Evropske komisije za Strategiju pametne specijalizacije S3 na nacionalnom nivou, saopšteno je danas iz Ministarstva nauke.

Ilustracija

U tom resoru ističu da je Crna Gora prva zemlja kandidat koja je usvojila tu značajnu Strategiju, koja je i preduslov za buduće korišćenje strukturnih fondova.

“Usvajanje Startegije pametne specijalizacije potvrđuje da je Crna Gora u stanju da politike Evropske unije sporovodi na način na koji to rade članice EU”, navode u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da je cilj strategije integrisani pristup i fokusirano djelovanje u oblastima gdje Crna Gora ima konkurentne prednosti u evropskom kontekstu.

“Usmjeravanjem nauke, inovacija i istraživanja unaprjeđujemo prepoznate strateške prioritete: održivu poljoprivredu, energiju i zdravstveni turizam i na taj način jačamo konkurentnost i internacionalizaciju ekonomije”, ocjenjuju u resoru nauke.

Kako kažu, Strategija dolazi u pravo vrijeme, kada i sama Evropska komisija spaja sektorske politike EU sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija UN.

“Kako su naši strateški prioriteti u liniji sa ciljevima održivog razvoja Agende UN2030, Strategija pametne specijalizacije nam omogućava da značajno doprinesemo EU dijalogu kao i da napravimo nove krupne korake na putu integracije Crne Gore u EU”, zaključuju u Ministarstvu.

Komentari

avatar