Ministarstvo kulture će podnijeti prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” u Herceg Novom, tokom kojeg je Vlado Georgijev pjevao “Tamo daleko”. Koncert koji je trebao da bude humanitarnog karaktera poprimio je obrise političkog skupa.

Foto: Arhiva

Jedan od organizatora koncerta je i Mitropolija crnogorsko primorska, a njemu su između ostalih prisustvovali i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, prvi čovjek Budve Marko Carević i lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

Iz resora Aleksandra Bogdanovića navode da je crnogorska javnost tokom jučerašnjeg dana svjedočila raznorodnom multimedijalnom materijalu sa koncerta koji je održan u Herceg Novom.

“Samim tim, cjelokupan auditorijum bio je u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera. Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima”, poručuju u Ministarstvu.

Sigurni su da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone.

“Dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu”, ističu u ovom resoru.

No, kako su naglasili, na programe nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati – naprotiv.

“Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države”, navode oni.

Poručuju da smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se – kao u slučaju Herceg Novog – njima negira crnogorski identitet.

“Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa – koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, zaključuju u Ministarstvu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve