Predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete usaglasili su danas prijedlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. Predloženo je povećanje 2020. godine devet odsto, a 2021. godine tri posto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021.

Takođe, predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu “Solidarno“, kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700.000 eura godišnje.

To je zaključak današnjih razgovora na Glavnom odboru Sindikata prosvjete na čelu sa predsjednikom Zvonkom Pavićevićem i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Premijer Duško Marković nedavno je najavio povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

Kao što je poznato, inicijalni zahtjev Sindikata u vezi sa povećanjem zarada bio je na nivou od 10 odsto, te je današnji usaglašeni predlog, koji će biti upućen u Vladinu proceduru, praktično veći od tog zahtjeva.

Fiskalni uticaj takvog predloga Ministarstvo procjenjuje na oko 13 miliona eura godišnje. To bi, kazali su u resoru Damira Šehovića, ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu. Posljednji rast zarada zaposlenima u prosvjeti bio je 2016. godine i to 5,5 odsto.

Takođe, razgovarano je o izdvajanjima Vlade za stambeni fond zadruge “Solidarno“. Ta izdvajanja su ranijih godina bila 450.000 eura godišnje, da bi 2017. godine bila povećana na 600.000 eura godišnje.

Kako je najavljeno tokom današnjih razgovora, od naredne godine može se očekivati povećanje za još minimum 100.000 eura na godišnjem nivou, odnosno da od naredne godine Vlada za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti izdvaja minimum 700.000 eura godišnje.

Dogovoreno je i da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi sa pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad, dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama.

Dodatno, nastaviće se sa isplaćivanjem jubilarnih nagrada prosvjetnim radnicima, i to za 2018. i 2019. godinu.

“Zadovoljan sam što smo danas usaglasili stavove i postigli predlog koji će sada ući u Vladinu proceduru. Zadovoljan sam, jer je on potvrda jasne politike Vlade da potrebe prosvjetnih radnika postavi kao prioritet, a o čemu je u više navrata govorio i premijer Marković. Naravno, konstruktivan odnos Sindikata prosvjete, sa predlaganjem rješenja koja jesu zahtjevna, ali istovremeno i argumentovana, te samim tim i prihvatljiva, omogućio je da zajedno načinimo pomak više”, kazao je Šehović.

Kako je naglasio, nijesu zanemarili ni stambene potrebe prosvjetnih radnika, te će raditi na tome da i sredstva za stambeni fond dalje povećavaju.

“Da sumiram, načinili smo značajan korak, ali nema sumnje da ćemo i u periodu pred nama nastaviti da zajedno radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika. Jedino tako, oni će moći da daju i svoj maksimum tamo gje treba: u učionici”, navodi Šehović.

Postignutim dogovorom zadovoljan je i Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete.

“On je rezultat rada svih u Sindikatu i naravno postavljanja zahtjeva koji su realni, ali koji istovremeno znače suštinsku promjenu odnosa Vlade prema zaposlenima u prosvjeti. Svakako, nema sumnje da ćemo i dalje nastaviti da radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika. Važno je pomenuti da je osim plata, bilo riječi i o jubilarnim nagradama, te troškovima prevoza za prosvjetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške. Upravo tako, radom na više ključnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za standard prosvjetnog radnika, ćemo nastaviti da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promjene“, kazao je Pavićević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve