Cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i crnogorsko društvo, ocijenjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Foto: Printscreen

Na društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako djeca iz jedne podgoričke osnovne škole cijepaju zastavu Crne Gore.

“Cijepanje državne zastave od strane nekoliko učenika jedne podgoričke osnovne škole u školskom dvorištu nije, nažalost, slučaj koji u kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti, koliko slučaj koji pokazuje potrebu da prije svih roditelji, a na kraju i škole, razumiju važnost vaspitne uloge. Destrukcija koja je pokazana, a još više činjenica da se bilo ko njome ponosi, je porazna kako za društvo, tako i za djecu koja u njoj učestvuju”, navode iz Ministarstva prosvjete.

Sve to nas, kako su istakli, tjera na razmišljanje kako je moguće da su mladi, koji su puni stvaralačke energije i radoznalosti, usmjereni na takvo ponašanje.

“Čime se, dakle, otvara veliko pitanje: kakve sjutrašnje odrasle ljude mi vaspitavamo? Jer nasilje, agresija, uništavanje, nepoštovanje i usmjerenje na politiku, nikad ne mogu biti izvorna odlika djece, već nažalost, jasno ogledalo starijih i vaspitanja koje od njih dobijaju. Zato ćemo mi, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to u konačnom u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pri čemu smo apsolutno svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta”, navode iz resora Damira Šehovića.

Obrazovne institucije će, kako su poručili, učiniti sve da najmlađima pomognu u kreiranju sistema vrijednosti koji počiva na odgovornosti za sopstvene postupke i obrazovanju.

“A onaj ko dijete, umjesto u svijet ocjena, sporta, druženja, daljeg školovanja, tolerancije, uvodi u svijet razlika među nacijama, vrijeđanja i agresije, treba da se zapita koje dobro u takvom svijetu može čekati bilo koga”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve