Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Ministarkino svetosavsko žezlo za prevaspitavanje medija

Što je naćeralo ministarku da zatraži od Agencije za elektronske medije da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa sadržajem koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra?

Piše: Slavko Mandić

Zar i ti kjerko, zapitao bi sebe slavni i sjajni srbijanski glumac Milan Lane Gutović gledajući što čini ona njegova miljenica za koju je mislio da ima nečesovu vrijednost, obraz i čast, dobijenu zaslugom gena iz prošlog vremena, a ne nikako svojom, od koje će se stiđeti pokoljenja.

Ova o kojoj zborim je mlada, naizgled šarmantna, vesela, vedra, nasmijana, ali joj je sve to zaludu. Tu, nažalost, počinje i završava suština njenog postojanja. Neće ona napraviti nikome i ničemu neku veliku ili neprocjenjivu štetu, kako se danas za sve što čini ova vlast voli reći, mada s razlogom, ali njeno lice, samo nalik onome sa neke dječje slikovnice, neće privlačiti mladost, niti će iz nekog njenog slova izvlačiti pouku. Ipak je ona izabrana u manastiru Ostrog, od oca joj duhovnog Rista Radovića, poput svih ostalih apostola, iste vjere i nacije. Pa kud bi ona iz tog stada mogla, do nastaviti (ne)dosljedno kao i oni, od vrha do dna i od početka vladanja, do dana današnjega.

U višemjesečnom ćutanju, jedva je dvaput progovorila. I to je bilo najbolje što je uradila, jer se vjerovalo da je ona uistinu ekspertkinja za digitalnu transformaciju i inovacije i da je politički neutralna, kako je zapisano na stranici Vikipedije, što je trebalo da znači da ona nije došla na talasu litijaške kleropolitike, tim prije što se deklariše kao Crnogorka koja govori crnogorskim jezikom. Pa kako je onda ona mogla biti postavljena za ministarku kao Crnogorka, kada se zna da Srpska crkva Crnogorce ne priznaje ni kao narod, ni kao naciju ni kao državu koja ima svoj jezik i svoju crkvu?

A Srpska pravoslavna crkva je država u državi Crnoj Gori, po opštem mišljenju domaće i međunarodne političke svijesti, koja određuje ko će đe i kakvu i koliko štetu napraviti našoj zemlji. Prvenstveno to, pa poslije toga sve ostalo. Kako se u sve to uklopila Crnogorka sa Cetinja, jasno je bilo, ako ne prvijeh dana stolovanja, a ono nakon 05. septembra, kada je odćutala bezočni i beskrupulozni nasrtaj i sramni obračun vlasti kojoj pripada, na njeno Cetinje i mirne građane prijestonog joj grada. Nije se živa čula ova ekspert neutralka, čije stručne vrijednosti je američka savezna država Kalifornija znala da cijeni, ali ove moralne, etičke Crna Gora joj nikada neće zaboraviti.

Što je naćeralo ministarku da zatraži od Agencije za elektronske medije da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa sadržajem koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra? Odgovor na to pitanje upravo nudi ona družina kleronacionalista koja je žestoko napala Gradsku televiziju i njenu urednicu Mirku Dević zbog toga što je otvoreno i hrabro, prvi put u jednom crnogorskom mediju jasno i lako dokazivo, posloženo saopštila da „Članove ekstremnih pravoslavnih organizacija, sklonih nasilju, pljački, kamatašenju, kriminalu i ubistvima, možete prepoznati i po tome što su im tijela iscrtana krstovima, a usta puna Ostroga. “Ne kradi“, „Ne ubij“, „Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe“, preveli su u Otimaj, Ubij, Mrzi sve koji nisu kao ti“.

Između ostalog, Mirka je jasno saopštila crnogorskoj javnosti da Srpska pravoslavna crkva štiti ovu skupinu vlastitih „miljenika“ koji joj služe za (ne)časne rabote. I to je to što je pogodilo svetosavce, dodvorače, medijske lelekače u službi SPC i njene bradate družine, ideološki i vjerski, sasvim je sve jedno.

Od njih je takva reakcija očekivana. I to je dobar znak, jer ih je Mirkina istina pogodila. Ali od ministarke, mlade Amerikanke, naše Cetinjanke, ili možda radi jasnijeg tumačenja, rentirane Cetinjanke, ipak se nije moglo očekivati da od Agencije za elektronske medije zatraži preduzimanje aktivnosti po svakoj izgovorenoj riječi. Ali je ona to ipak uradila.

U čemu se to ministarka nije slagala sa izrečenim, bilo bi zanimljivo od nje čuti. Da li je gledala bezbjednosno interesantna lica ispred i u Cetinjskom manastiru u društvu sa popovima Srpske pravoslavne crkve na dan helikopterskog ustoličenja Jovana Mićovića, u pratnji njegovog šefa Prleta Perića? Ako jeste, a mora da jeste jer joj je to bio jedan od radnih zadataka, onda je morala viđet da su do zuba naoružani, a da to vlast kojoj pripada nije ni prokomentalisala. Što se sve moglo dogoditi od takvih likova, nije potrebno nikome objašnjavati. Zna to ministarka dobro. Ali, vlast je slast koja se ne prepušta tek tako. Pa i kad si pod zakletvom, jer se ministarka zaklela ovoj državi i ovom narodu na vjernost. I slagala, jer ona ovim gestom štiti tuđe interese i to je sramno, bez obzira što svako u ovoj zemlji zna da ona to ne bi, ali je morala. To je još gore od gorega, jer potvrđuje da naše odgovorno lice za koje smo vjerovali, kako na početku rekoh, da može biti jedno sa slikovnice, u stvari nema integritet ni stav, da nije samostalna i da u njeno ime neko drugi donosi odluke.

Da nije tako ministarka bi reagovala kod te iste Agencije za medije da preduzme sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti zbog svakodnevno plasiranog otvorenog govora mržnje koje na ove naše prostore dolazi posredstvo elektronskih medija, kablovskih opetarera i štampe iz susjedne Srbije. Ragovala bi da novinare i pojedine crnogorske medije zaštiti i od domaćeg medijskog korova, čije su prijetnje, klevete i laži prijeka potreba režima kome istinski i sama služi.

Mora ona biti takva ako je kompletna Vlada bez stava i integriteta, bez ljudskosti i kvaliteta, dokazana na mnogim ovakvim i sličnim primjerima.

Dakle, Mirka nije ništa izgovorila što nije lako provjerljivo. Ministarka je trebala da zatraži od Vlade da provjeri svaku riječ koju je Mirka izgovorila, jer se radi o ozbiljnoj prijetnji Crnoj Gori, a upravo je ona jedna od onih koja bi trebala da štiti interese svoje države a ne lične niti interese svoje družine.

Naravno da ministarki, koliko se god obrazovala u demokratskoj Americi, to na um ne pada. Za sebe samo i za svoje kljuse.

Ministarko, znam da znate što je digitalna transformacija i inovacija, ali morate znati što je ponos, ljudskost i etika. Bez toga niđe u svijetu, osim u ovoj našoj jado tvorevini ne bi mogli biti ni referentica a kamoli ministarka.

Imate od koga naučiti. Evo od Mirke, za početak.

Najnovije

Vujošević: Stanje neće biti dobro bez 90 odsto vankcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević kazao je stanje neće biti dobro dok se ne vakciniše najmanje 90 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Drugu dozu vakcine...

Proslava: Atletiko Mineiro šampion Brazila poslije pola vijeka

Fudbaleri Atletiko Mineira osvojili su titulu prvaka Brazila poslije pola vijeka. Pobjedom protiv Baije 3:2 osigurali su prvo mjesto na kraju sezone. Još tri kola su...

Karl Nehamer jednoglasno izabran za novog kancelara Austrije

Nakon što su se Sebastijan Kurc i Gernot Blumel povukli sa svoji funkcija, u Narodnoj partiji su neminovne promjene, a jednoglasno je odlučeno da...

Spajić: Smatrao sam da ustoličenje Joanikija ne bi trebalo da se održi na Cetinju

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je sinoć na Tviter Spejsu da je smatrao da crkva ne bi trebalo na Cetinju da...

Asistentkinje iz nikšićkog vrtića vraćene na posao

Pet asistentkinja u nastavi iz JPU ,,Dragan Kovačević” Nikšić koje su prvog oktobra ostale bez posla usled odluke bivšeg rukovodstva, nastavile su rad u...

Najčitanije

Povezano

Evo eksperata, da vam bude ka nama braćo Śeverni Makedonci

Piše: Slavko Mandić Bože srećna li je Śeverna Makedonija. Kad se najmanje nadala stiže joj najsnažnija podrška. Po principu ima se-može se a ništa lično...

Mazohizam, populizam ili crnogorski ludizam?

Piše: Slavko Mandić Kakvo li je čudo velje ta politika. To ti je nešto što danas može ovako, a śutra skroz drugačije. Danas nekoga žestoko...

Objavljena knjiga novinara Slavka Mandića: U ime oca i sina – Ubistvo države s predumišljajem

Nakon knjige „Politički popovi i litijaški eksperti -tamna strana crnogorske zbilje“ publiciste i novinara Slavka Mandića, koja je objedinila kolumne od kojih je nastala,...

A sad ADIO, trajno ako Bog veliki da!

Piše: Slavko Mandić Nema labavo. Vidi se moć i snaga režima na svakom koraku. Moral joj curi niz obraze debele, a ona svjesna da odlazi,...

Komentari

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Doboš
27.10.2021-08:00 08:00

Prvo sebe neka prevaspita da ne slijepo ne sluša kleronacionaliste.

Mila
27.10.2021-09:39 09:39

Mirka je rekla cistu istinu i tako treba da se nastavi.Otkrivati sva nepocinstva.SPC a i reci ih javno.A sto se tice ministarke,sto drugo ocekivati,ko god je u ovoj vladi ,dosao je na krilima SPC e .Nemojte se zavaravati sto je Cetinjanka,svi su po istoj
matriici sastavljeni.Niko u toj vladi nije tu slucajno zalutao.Izabrala ih SPC i jos poneko.

Jovo Z
27.10.2021-14:58 14:58
Reply to  Mila

ONA JE USLJED RAZNORAZNIH PROBLEMA, O TOME, NAŽALOST SVJEDOČE I ONE ZATVORENE APOTEKE, PREKO SPC STIGLA DO “KANCELARIJA U KALIFORNIJI”. ZATO SE NE TREBA ČUDITI.

kakav expert
27.10.2021-10:10 10:10

nek prvo vidi in4s da vidimo smije li tu sto od sefova svojih tac

Evidence
27.10.2021-12:04 12:04

Nažalost, ona je obična jadnica. Da išta ima u glavi, BAR bi ćutala.

Ljiljana
27.10.2021-15:43 15:43

Mala je nebitna iako je neko trebao naslikati za one koji ne znaju ko je,baš kao Vi gospidine Mandiću.
I na tome Vam čestitam.