Festival je danas posjetila ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja je učenicima Gimnazije „30. septembar“ iz Rožaja uručila novčane nagrade za njihov eksperiment. Profesorica Mirsada Šabotić i njeni učenici Zahir Šabotić, Almira Ljaić, Aiša Kalač, Almin Nurković i Idria Adrović unijeli su nesvakidašnju inovaciju u obrazovanje naše države i po prvi put u istoriji Crne Gore povezali problem na Zemlji sa problemom u svemiru.

Sanja Damjanović

Oni su dizajnirali eksperiment koji je stao u kocku 4cm x 4cm x 4cm koja je lansirana u svemir putem naučnog balona uz podršku NASE iz Novog Meksika. Uključivši svoju maštu došli su na ideju da u svemir pošalju pramen farbane i nefarbane kose dajući hipotezu koja se odnosila na to da će se farbana kosa pretvoriti u prašinu, a nefarbana bi samo promijenila molekularnu strukturu kose ukazujući na štetnost radijacije i UV zraka.

Kocka se vratila iz svemira u sjedište NASE i uskoro će stići u Crnu Goru kada će se po otvaranju znati opravdanost postavljene hipoteze koja će u svakom slučaju potvrditi uspješnost ovog eksperimenta.

Dvorac Petrovića na Kruševcu danas je bio obogaćen programskim sadržajima čija realizacije je počela drugog dana festivala Otvoreni dani nauke. Park je bio pun mladih radoznalaca koji su posjetili štandove i od stručnih lica dobili korisne informacije, a nakon toga prisupili i praktičnom dijelu.

Jedan od takvih programa jeste i „Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama II“, gdje je Violeta Vukosavljević, ispred JU Muzeji i galerije Nikšić objasnila da su djeca imala prilike da se bolje upoznaju sa vunom, načinima tkanja, kao i bojenja vune prirodnim bojama. Posjetioci su bili uglavnom djeca osnovnih škola.

Pored ovog programa, posjetiocima je približen značaj obnovljivih izvora energije i svega onoga što nam priroda nudi, a imali su priliku da naprave svoju igricu, da se druže sa robotima ali i da uživaju u virtuelnoj stvarnosti.

Ranije danas Damjanović je otvorila devetu regionalnu IT manifestaciju “Fabrika znanja”, na Univerzitetu Donja Gorica, koja se takođe održava u okviru festivala „Otvoreni dani nauke“. U uvodnom obraćanju prof Veselin Vukotić, rektor Univerziteta Donja Gorica, se zahvalio ministarki Damjanović i istakao da je ministarstvo na čijem je čelu, sa veoma skromnim budžetom, dalo veliki doprinos internacionalizaciji naše istraživačke zajednice, uključivanju ne samo akademije, već i biznis sektora u proces istraživanja.

Posebno je pozdravio napore ministarke na realizaciji njene ideje o osnivanju regionalnog Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi.

U popodnevnim časovima svečano će biti otvorena izložba “Multimedijalne priče”, autorke Gordane Medin u Galeriji “Centar”, dok će u Atrijumu Dvorca Petrovića na Kruševcu biti održano predavanje Ramba Amadeusa na temu obnovljivih izvora energije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve