Priznanje “Bosanski stećak” koje je ove godine dodijeljeno crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, biće uručeno danas u okviru glavnog programa Sarajevskih dana poezije, jedne od najvažnijih književnih manifestacija u regionu.

Milorad Popović

Crnogorska književnost je fokusu ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije, pa će u okviru programa biti predstavljeni brojni crnogorski pjesnici među kojima su Pavle Goranović, Dragana Tripković, Sreten Vujović, Dino Burdžović, Ivana Vujović, Rebeka Čilović, Tijana Rakočević, Faiz Softić…

Sarajevski dani poezije okupiće pjesnike iz BiH i više evropskih zemalja, kako je nedavno najavio predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević. Ovogodišnja manifestacija, osim pjesnika iz BiH, okupiće i mnoge autore poezije iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Luksemburga, Makedonije, Njemačke, Srbije. Svečano otvaranje manifestacije je u četvrtak 10. oktobra.

“Poezija opstaje uprkos svim povijesnim i sociopolitičkim nevoljama, izazovima, nepravdama i trajno zabrinjavajućim naciokratskim rasputicama na ovim prostorima”, a “pjesnici u Bosni i na Balkanu uspijevali su opstati u središtu zbivanja, kao živi i nepotkupljivi svjedoci vremena u kojemu žive”, zapisao je povodom festivala Sarajevski dani poezije Hadžem Hajdarević. Vođen tom idejom opstanka poezije u doba oskudice, najstariji književni festival u regiji, potekao u vrijeme kada festivali uglavnom nisu bili okosnica kulturnog života, kao što su to danas, ovih dana započinje 58. izdanje. Sarajevski dani poezije su “tradicija koju nikako ne smijemo zanemariti”, smatra pjesnik Mile Stojić, predsjednik Programskog savjeta ove manifestacije. On je na konferenciji povodom početka manifestacije predstavio i zemlju gosta 58. izdanja, Crnu Goru, te njene pisce svih generacija koji će u sklopu festivala boraviti u Sarajevu. I festivalsku nagradu Bosanski stećak Sarajevski dani poezije dodijeliće Miloradu Miju Popoviću, crnogorskom pjesniku, romanopiscu i publicisti.

Popović je objavio nekoliko nagrađivanih knjiga pjesama i knjiga eseja, njegov roman “Karnera” ovjenčan je priznanjem “Meša Selimović” u Tuzli, dok je za roman “Čovjek bez lica” dobio Njegoševu nagradu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve