Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Milonjić: Visoka ocjena Crnoj Gori za napredak u oblasti nauke i inovacija

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja dobilo je ocjenu 4 i bilježi dobar napredak za Poglavlje 25

Zadovoljni smo ostvarenim napretkom i visokom ocjenom u oblastima nauke i inovacija. Ovo je bolji izvještaj i ocjena više za pomenuto poglavlje u odnosu na 2021. godinu. Crna Gora je u izvještajima Evropske komisije bilježila ograničeni napredak do 2020. godine, iako je poglavlje 25: Nauka i istraživanje privremeno zatvoreno jos 2012. godine, kazala je Milena Milonjić, v.d. generalne direktorice Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja dobilo je ocjenu 4 i bilježi dobar napredak za Poglavlje 25. Izvještaj sadrži jasne smjernice i preporuke za dalje, koje se odnose na povećanje budžeta za nauku i inovacije kako bi se podržao ekonomski oporavak zemlje i spriječio odlazak mladih istraživača.

Milonjić je istakla da je dobar napredak ostvaren za svaku preporuku datu u Izvještaju 2021. godine, a posebno za kontinuirani proces implementacije Strategije pametne specijalizacije i za učešće u najznačajnijem EU programu za istraživanje i inovacije.

Napori koje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja preduzima na nacionalnom nivou, a posebno su istaknuti u Izvještaju, odnose se na aktivnosti kreiranja povoljnog ambijenta za razvoj inovacija i podršku koju pružamo kroz mehanizme Fonda za inovacije (programske linije podrške za saradnju naučnih institucija i privrede) ali i na ostvarivanjem dobrih početnih rezultata crnogorskih istraživačkih timova u programu Horizont Evropa, u kojem oni učestvuju na ravnopravnoj osnovi sa institucijama iz EU zemalja.

“Susreti ministarke nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljane Šćepanović sa predstavnicima EK na visokom nivou, doprinijeli su pozitivnoj ocjeni poglavlja 25” saopštila je v.d. generalne direktorice za naučnoistraživačku djelatnost i dodala da je ministarka, tokom susreta sa EU komesarkom za istraživanje i inovacije, Marijom Gabriel u junu ove godine, imala priliku da upozna sagovornicu sa prioritetima Vlade u oblasti istraživanja i inovacija. Tada su visoki zvaničnici EK istakli da Crna Gora može biti primjer dobre prakse zemljama regiona u formiranju inovacionih infrastruktura, i u tom smislu, posebno su prepoznali IPC Tehnopolis i Naučno-tehnološki park Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lango
14.10.2022-13:42 13:42

Ovog bezobrazluka nisam vidio.Ne samo za ovaj marginalni segment.Nsjgori izvestaj EK u istoriji,preko medija pokusavaju da mrtvaca ozive vestackim disanjem.Vrijedjste inteligenciju prosjecnog gradjanina a kamoli onih koji du mozda raduli na nekim poglavljima.Ko ce povjerovati u vase lazi.De fakto zaustavljen put u Eu.