Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Milatović napustio NVO Sačuvajmo Sinjajevinu: Tužilaštvu podnijeta prijava protiv Milana Sekulovića

Problemi u radu naše nevladine organizacije počeli su ranije, ali sam ih ja kasno primjetio, možda i prekasno, kada je Sekulović,  prema mom uvjerenju, već uveliko počinio krivično djelo – obmanuo donatore, iako nije bio ovlašćen da predaje, niti potpisuje bilo kakva dokumenta, niti projekte, tvrdi Milatović

Povodom problemima u radu NVO Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, medijima se obratio idejni tvorac i jedan od osnivača i prvi predsjednik te građanske inicijative Aleksandar Milatović.
Saopštenje prenosimo u cjelosti

Kao idejni tvorac, jedan od osnivača i prvi predsjednik Nevladine organizacije Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu osjećam obavezu da obavijestim javnost o problemu u radu te Građanske inicijative i progonu kom sam izložen. Obaveza da to učinim je veća tim prije što je većina medija izvještavala o našoj borbi za očuvanje Sinjajevine, koja me i ujedinila sa brojnim ljudima, na čemu sam vam svima zahvalan.

Na početku, obavještavam vas da sam 2. oktobra 2021. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, jer je to bio jedini način da ne izludim od malverzacija mog dojučerašnjeg saborca, takođe jednog od osnivača Milana Sekulovića, kog sam par dana prije toga i prijavio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Naglašavam da sam od 2. oktobra do danas imao opstrukciju dijela medija, koji, vjerujem kolegijalno, ali veoma nepravdeno i na moju štetu, štite gospodina Sekulovića.

Problemi u radu naše nevladine organizacije počeli su ranije, ali sam ih ja kasno primjetio, možda i prekasno, kada je Sekulović,  prema mom uvjerenju, već uveliko počinio krivično djelo – obmanuo donatore, iako nije bio ovlašćen da predaje, niti potpisuje bilo kakva dokumenta, niti projekte.

Naša nevladina organizacije na osnovu toga što je jednu humanu organizaciju doveo u zabludu dobila je grant od Democracy endowment EU iz Belgije, iako ta sredstva nijesu planirana od strane Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, niti je ona konkurisala za bilo kakav projekat – grant. Da jeste, ja bih kao predsjednik i jedino ovlašćeno lice, to morao znati i potpisati svaki dokument.

Dok je on obmanjivao donatore, ja sam se sa drugim ljudima, na Margiti, borio da spriječim uništenje i devastaciju Sinjajevine.

Prijavom sam ga optužio za pronevjeru i poslugu, počinjene na duboko osmišljen i organizovan način, sa potpunim stepenom svijesti i volje, što možete i provjeriti u tužilaštvu.

Na saslušanju kod tužiteljke ispričao sam sve što sam imao, pa i ono što mene može izložiti krivičnom progonu – da sam po ugovoru o pozajmici koristio dio tog novca, koji sam i vratio. Spreman sam da platim kaznu za to, iako u trenutku kada sam posudio novac nijesam znao, kao što ni sada ne znam, da li je posuđivanje i vraćanje novca krivično djelo, ali nisam nikada, niti ću sada, bježati od odgovornosti.

U dopuni izjave napisao sam i da je Sekulović na moje oči napravio fiktivni ugovor sa izvjesnim Blažom Sekulovićem, sa kojim nikada nismo poslovali.

Uporedo sa krivičnim djelima koja je činio, a od kojih su samo neka zloupotreba pečata, neovlašćeno korišćenje i raspolaganje novcem, Sekulović je kovao plan da otme izuzetno priznatu nevladinu organizaciju. U tome je djelimično i uspio, jer je sa svojim saučesnicima, koji su očito namirisali dobre grantove, dovodio ljude u zabludu optužujući me da sam nezakonito koristio novac, iako sam do momenta kada sam podnio ostavku ja bio jedino ovlašćeno lice u našoj nevladinoj organizaciji.

Prethodno me je prijavio zbog ugrožavanja sigurnosti, ali institucije nijesu nasjele na njegov pokušaj manipulacije i glumljenje žrtve.

Na žalost, neki ljudi jesu, ali će brzo saznati istinu, jer je ona najjače oružje, a na mojoj je strani.

Kao iskrenom borcu za očuvanje Sinjajevine, koji je u ljeto 2018. godine sa 11 saboraca tri dana hodao pješke od Danilovgrada do crkve Ružice, samo da bi iskazao neslaganje sa naumom tadašnjeg Ministarstva odbrane, sa žaljenjem konstatujem da je sramnim činjenjem Sekulovića i njegovih saučesnika u pitanje dovedena borba svih iskrenih ljudi, ali se nadam da će uskoro i ovo biti juče i da će svi koji su se ogriješili o zakon koristeći našu svetu planinu za to odgovarati. Pa makar to bio i ja.

Takođe, iako znam ko je na suprotnoj strani, potpuno sam spreman na javnu polemiku, jer me svakako ne mogu poniziti više od onoga što su radili od 2. avgusta do danas, koristeći svaku priliku da me oblate, diskredituju i ukaljaju moju i čast moje porodice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Брао
23.10.2021-15:15 15:15

А шта си ти рекао овђе пријатељу? О чему се ради? Ниси добио дио новца па си нервозан и пошао на Овај сајт да се пожалиш?

Sasa
23.10.2021-19:30 19:30

Ovdje je nesto cudno. Kako moze Sekulovic biti problematican, a Milatovic podnio ostavku. Prije bih rekao da si ti Milatovicu lopinjao, bar se tako naslucuje iz ovoga teksta.