Nedjelja, 26 Juna, 2022
Rubrika:

Mijušković: Nastavnik se grubo ponašao, kolege ga podržale

Učestalost incidentnih sitaucija tokom nastave ukazuje na neadekvatno djelovanje psihološko-pedagoške službe kao i nepravovremenu reakciju. Zaštitnik je mišljenja da je izostanak adekvatne i pravovremene reakcije u odnosu na ponašanje učenika u ranijem periodu doprinio usložnjavanju situacije

Nastavnik fizičkog vaspitanja podgoričke Osnovne škole Oktoih se na grub i neprimjeren način ponašao prema jednom učeniku na utakmici. Povrijeđena su u tom slučaju prava i interesi đaka, zaključila je u mišljenju zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

U decembru prošle godine u Podgorici, održavalo se školsko takmičenje u košarci. Dječak je bio član košarkaške ekipe škole Oktoih. Kada je dobio lične greške, izuzet je iz igre. On se potom bunio, vrijeđao je sudije, te je zatraženo njegovo udaljavanje iz dvorane.

Kako je navedeno u mišljenju, vratio se pred kraj utakmice, a nastavnik fizičkog je zahtjevao da napusti salu, jer mu je skrenuta pažnja ili utakmica neće biti nastavljena. Držao ga je za podlakticu i pokušavao da ga izvuče. Učenik se opirao. Roditelji su u pritužbi ombudsmanu naveli da mu je nastavnik kazao: “Nisam ti ja tata, ajde mrš iz sale”.

Gurao ga je, kako su naveli, objema rukama u predjelu grudi, i vukao u pravcu svlačionica. Vikao je na đaka, govoreći: “Ti si fukara, kao i čitava tvoja porodica”, “Zbog tebe smo izgubili utakmicu”.

Opomena i podrška većine kolega

Nastavničko vijeće škole je zbog ovog slučaja opomenulo nastavnika, konstatujući da je postupio suprotno pedagoškim normama i učinio povredu radne obaveze. U zapisniku škole, između ostalog, piše da je nastavnik od đaka zahtjevao da napusti salu, ali da mu je učenik rekao: “Bježi, budalo”. Navodi se da je nastavnik onda kazao “Vi mi krv popiste”, misleći na upravu škole i razrednog koji su uticali da ga uvrsti u ekipu iako on to nije želio zbog njegovog lošeg ponašanja u školi. Đak mu je onda rekao: “Nemoj da mi diraš familiju, debilu jedan”.

Zamjenica ombudsmana je kritikovala što je većina nastavnika iskazala javnu podršku kolegi.

“Stiče se utisak da su podržali i nepedagoško postupanje prema učeniku. Zaštitnik podsjeća da su obrazovne ustanove mjesta u kojima se djeca provode veći dio svog djetinjstva u kojima odrastaju, te je zabrinjavajuće da se u okviru takve ustanove interes nastavnika stavlja ispred interesa učenika i otvoreno se podržava kršenje radne obaveze i pravila pedagoške struke”, navela je Mijušković.

Kako je ocijenila, iako nadležne inspekcije postupanje nastavnika nisu ocijenile kao nasilje, iako je bilo fizičkog kontakta, načinjena je povreda i ugroženo je pravo na fizički i psihički integritet djeteta.

Poručila je da je grubo ophođenje prema učenicima nedopustivo i neopravdano. Napomenula je da, iako se u konketnom primjeru radi o učeniku koji je od ranije okarakterisan kao nestašan i sklon devijantnom ponašanju, to ne umanjuje odgovornost nastavnika, niti opravdava njegovo gubljenje strpljenja.

“Obaveza nastavnika je da u svakoj situaciji, koristeći svoj profesionalni i pedagoški autoritet vodi računa o učenicima i svojim primjerom propagira opšte vrijednosti, nenasilje, toleranciju i poštovanje prava i sloboda drugoga. U konkretnoj situaciji to nije bio slučaj”, rekla je ona.

Propust škole

Mijušković nije zadovoljna postupanjem nadležnih. Analizirala je dokumentaciju i došla do saznanja da je učenik tokom cijele školske godine 2021/2022 ispoljavao neprimjereno ponašanje.

Ometao je časove i ulazio u konflikt sa nastavnicima. Od septembra do decembra 2021. godine psihološko-pedagoška služba 24 puta je bila uključena u pružanja podrške ovom učeniku. Ali, prema ocjeni zamjenice ombudsmana, tu nije bilo vidljivog napretka.

“Učestalost incidentnih sitaucija tokom nastave ukazuje na neadekvatno djelovanje psihološko-pedagoške službe kao i nepravovremenu reakciju. Zaštitnik je mišljenja da je izostanak adekvatne i pravovremene reakcije u odnosu na ponašanje učenika u ranijem periodu doprinio usložnjavanju situacije”, istakla je Mijušković.

Konstatovala je i da se prema navodima nastavnika fizičkog vaspitanja, on kao trener školskog tima protivio da učenik bude uključen u takmičarsku ekipu zbog neprimjerenog ponašanja koje ispoljava, kao i ranijeg isključivanja iz ovog tima i incidenata tokom takmičenja.

I pored ranijih negativnih iskustava učenik je bio dio školskog tima na utakmici gdje je iskazao neprimjereno i nesportsko ponašanje.

Zamjenica ombudsmana je zatražila od škole da kroz određene aktivnosti pomognu ovom učeniku i preveniraju neprihvatljiva ponašanja. Treba, između ostalog, da organizuju radionice o nenasilnoj komunikaciji. Očekuje se od škole da dostavi izvještaj do kraja školske godine, u kom će da predoče na koji način su ispoštovali preporuke.

IzvorPobjeda

Najnovije

SD: Vlada se nadgornjava, a država na čekanju

Baš kako smo i rekli, dok se građanske i vučićevske partije nadgornjavaju u 43. vladi, sad oko toga ko će se kandidovati za Generalnog...

Lideri G7 ismijavali Putina – da li da skinemo sakoe, moramo i mi pokazati...

Lideri zemalja G7 okupili su se danas na samitu u Njemačkoj i tom prilikom zbijali šale na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kada su se...

Opština Kotor: Vlasnik restorana Risan posjeduje terasu bez dozvole

Iz Opštine Kotor oglasili su se nakon što su iz NVO Ugostitelji Crne Gore apelovali na tu opštinu da se odgodi rušenje terase restorana...

Barsa dovela NBA pojačanje

Barselona je dovela pojačanje iz NBA uoči sljedeće sezone. Ugovor sa Kataloncima potpisao je Tomaš Satoranski. Češki plejmejker zapravo se vraća u tabor “blaugrane” poslije šest...

Samit G7 u Bavarskoj mogao bi biti najvažniji u istoriji

U Bavarskoj počeo samit G7 koji bi mogao da bude najvažniji u istoriji, pišu mediji kao i to da će zemlje G7 donijeti odluku...

Najčitanije

Povezano

Ministarstvo prosvjete: U OŠ Oktoih upisano 170 prvaka, njih 50 čeka proces testiranja

Ministarstvo prosvjete je upoznato sa problemom prebukiranosti sa kojim se ovih dana suočavaju roditelji đaka prvaka i Uprava OŠ „Oktoih“ u Podgorici. Za predstojeću...

KAFKIJANSKI PROCES PROTIV ČIRGIĆA I RADOMANA: Kad neočetnička klika razvali i ovo malo kompromitovanog sudstva

Piše: Balša Knežević Odlazeća svetosavska vlada diletanata i vjerskih ekstremista za nešto više od godinu svog destruktivnog rada uspjela je da sa dna društvene kaljuge...

Profesorice Biljana Mićković i Mirjana Perović dobitnice Oktoiha

Žiri za dodjelu Državne nagrade Oktoih je nakon detaljnog razmatranja i vrednovanja predloga za dodjelu nagrade, u skladu sa Pravilnikom o bližem načinu, postupku...

Konkurs za dodjelu državne nagrade Oktoih

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta raspisalo je konkurs za dodjelu državne nagrade Oktoih u 2021. godini. Državna nagrada „Oktoih“ dodjeljuje se građaninu/građanki Crne Gore...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve