Mitropolit Crnogroske pravoslavne crkve Mihailo kazao je u izjavi za Aktuelno, da je saopštenje u kojem Srpska crkva insinuira da iza skrnavljenja zastava u Crnoj Gori stoje političke strukture bliske vlastima, “čista glupost” i da nijedan Crnogorac ne bi zapalio sopstvenu zastavu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori osudile su juče paljenje i skrnavljenje državnih simbola, “kao besprizorne vandalske činove”, ali su za to indirektno optužili državni vrh Crne Gore.

“Ono što je saopštila Mitropolija crnogorsko-primorska SPC su čiste gluposti. Osjećaju da im se bliži kraj pa koriste sve metode i manupulacije da obamnu javnost. Garantujem da nema nijednog Crnogorca koji je ‘zdrav u glavu’ da bi zapalio sopstvenu zastavu. Suludo je što Mitropolija Srpske crkve optužuje Crnogorce i vlast za nešto za što su oni najviše odgovorni, a to je širenje mržnje prema svemu što je crnogorsko”, rekao je Mihailo za Aktuelno.

Komentarišući jučerašnje skrnavljenje objekta gdje se okupljanju vjernici CPC u Nikšiću, kada je na  ogradi Parohijskog doma Crnogorske pravoslavne crkve napisana poruka “Cetinje, ne damo ti svetinje”, mitropolit Mihailo navodi da “su više i navikli”.

“Ali ne bi me čudilo da sada kažu da smo sami sebi pisali po ogradi objekta gdje se okupljamo. Ajde da kažu da smo njihovo skrnavili, ali ovo nema nikakvog smisla, to je suludo”, rekao je Mihailo.

Mitropolit CPC je istakao da problem za SPC u Crnoj Gori to što konačno mora da se suoči sa zakonima.

Iz MCP juče je povodom skrnavljenja zastava po Crnoj Gori, između ostalog, saopšteno da im ne može biti jasno kome je, i u koje svrhe, potreban “ovakav nečasni akt – bilo da se radi o iskazivanju nečijeg nezadovoljstva ili da je riječ o smišljenoj provokaciji izašloj iz nečije političke kuhinje”.

B.K.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments