Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo obratio se otvorenim pismom crnogorskim zvaničnicima i javnosti kako bi razjasnio glasine i optužbe koje na račun ove crkve godinama šire pojedinci, od toga da je ona privatizovana i samo u službi mitropolita, da nema sveštenstva, do toga da ne okuplja vjernike i da joj prijeti nestanak.

“Uočio sam da joj mane nalaze građani koji ne učestvuju u crkvenom životu, rekao bih, i ne razumiju što je crkva i da je njeno poslanje duhovne naravi. Očito imaju necrkvene ambicije i potrebe, jer crkva nije ni civilna ni politička ni demokratska institucija. A mi nijesmo vični svjetovnim poslovima, za njih su nadležne druge crnogorske nacionalne institucije, organizacije i političke partije. Samo one mogu biti privatizovane, ukoliko se svake četvrte godine ne vrše izbori njihovih čelnika”, kazao je Mihailo.

Ističe da su svih 26 sveštenika crkve, svakoga dana, cijele godine, molitveno i crkveno na usluzi svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti.

“U okolnostima koje nam do ovoga vremena nijesu bile s ruke, bar kad je u pitanju odnos države prema našoj crkvi, sa samo 4.200 državne mjesečne pomoći, naša crkva je primjer crkve koja živi crkveni život uz velike žrtve svih klirika i mnogih laika, koji su uz Božju pomoć ponijeli i nose svoj krst, i stoga zaslužuje pohvalu”, kazao je Mihailo.

Dalje navodi da Crnogorska pravoslavna crkva ima četvoricu episkopa: njega, Arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila, Arhiepiskopa kotorsko-primorskoga Simeona, vikarnoga episkopa Borisa Bojovića, episkopa Ostroško-nikšićkoga Gorazda i klirike.

U kliru u Crnoj Gori su protojereji-stavrofori Jovan Tomović, Milutin Cvijić, Ivan Pajović i Dragan Pavlović, protojereji Žarko Đurović i Branislav Pajović, jereji Neđeljko Furtula i Milomir Mihailović i đakon Stevan Mašanović, zatim i pođakoni Stefan Marković, Vuk Radunović, i pođakoni Jovan Todorović i Nebojša Aleksić.

Mitropolit Mihailo podsjeća i da su u kliru u Italiji tri sveštenika i dva đakona, u Belgiji dva sveštenika, u Austriji vladika i sveštenik i u Argentini vladika i đakon.

 

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Budvanin SPC
Budvanin SPC
15.07.2020-22:18 22:18

Ljudi uozbiljite se, tzv CPC” ne postoji i nikad nece. To je NVO osnovana u policijskoj stanici Cetinje nedavno. Kakva crkva . Postoji samo SPC, i tako kazu sve Pravoslavne crkve svijeta, i Vaseljenski i Jerusalimski i Moskovski Patrijarh. DPS se tu pita, koliko i oko Kineskog zida. Gubite vrijeme samo… Mada, mastajte nevjernici i bivsi Srbi, rasrbice. Nego, citaste li Gorski Vijenac Srbi moji?