Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Mihailo: Crna Gora je napadnuta spolja i iznutra, crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da će peticiju proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijelom crnogorskoj teritoriji

Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) uputili su apel za potpisivanje peticije kojom, kako su kazali, građani Crne Gore i vjernici CPC traže od državnih organa da omoguće CPC u državi Crnoj Gori, da “ponese svoj krst kao nasljednica crkve, koja je u Ustavu kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, članom 40, imenovana i statusno definisana rečenicom “Crnogorska je crkva autokefalna”, i da se nezakonito upisane crnogorske crkve, manastiri, kulturna dobra i crkveno zemljište u vlasništvo Srpske crkve, odnosno, Srbije, ponovo upišu u vlasništvo države Crne Gore”.

Jer je, kako su naveli, kralj Aleksandar Karađorđević dekretom, 17. juna 1920. godine, protivustavno ukinuo Crnogorsku crkvu, a Crna Gora do danas nije se koristila pravom da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi povrati status domicilne crkve.

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da će peticiju proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijeloj crnogorskoj teritoriji.

“Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Odriče joj se pravo da bude država, Crnogorcima nacionalni iskaz a Crnogorska pravoslavna crkva je raspeta. Vlasti zakonima koji prkose moralu i pravdi podupiru strane interese. Ozakonili su Crnu Goru kao koloniju čiji se pravni akti pišu u drugim državama, a njena politika usaglašava sa interesima nekih zemalja iz okruženja”, istakao je mitropolit CPC.

Prema njegovim riječiima, država silom nasrće protiv svih koji, naglašava mitropolit Mihailo, stameno stoje na braniku domovine i čuvaju njenu slobodu.

“Na nedavnim mirnim građanskim protestima na Cetinju i u Nikšiću nasrnula je na učesnike, na način da je im je dovela u pitanje i živote. Okosnica takve politike je Srpska crkva kojoj su sve naše crkve, manastiri koje su gradili naši preci i pokretna i nepokretna crkvena imovina nezakonito upisani u vlasništvo. Koristi ih, da s katedre i oltara njeno sveštenstvo raspiruje mržnju protiv Crnogoraca, manjinskih naroda, pripadnika drugih vjera i Crne Gore. Manastire je pretvorila u kasarne a novcem od prodaje crkvenoga zemljišta finasira politiku kojom priziva zlo i prijeti građanskom miru”, poručuje mitropolit CPC.

Zato, kazao je, apeluje na sve građane Crne Gore, u zemlji i inostranstvu, bez razlike na vjeru i naciju, prije, dodaje, nego bude kasno, da “ustanu u odbranu temeljnih vrijednosti civilizacije i građanskoga mira, koji su ugroženi združenim djelovanjem crnogorske Vlade i Srpske crkve”.

“Ta crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode”, rekao je Mihailo.

Pozvao je građane da potpišu peticiju u pismenoj ili elektronskoj formi na linku ovdje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
25.09.2022-14:49 14:49

…DAĆE BOG ,VLADIKO !
ima BOGA i za Crnogorce ,oni bi i misle da nijesmo vjernici !
svjestenici srb i njihovi vjernici , lažovi i otimači svega NAŠEGA …
stiće ih Božja ,kletva !

BobZekovic
25.09.2022-17:04 17:04

Poltronska politika prema Srpskoj okupatorskoj crkvi, koju sprovodi DPS Mila Đukanovića prije i poslije referrenduma o nezavisnosti Crne Gore sada dolazi DPS-u na naplatu. Srpska okupatorska crkva, mobilisala je crnogorske političke sluge Srbije da izvrše državni udar u Crnoj Gori, svrgnu Mila Đukanovića, pohapse ili pobiju sve koji nose Crnu Goru u srcu. Crnogorsku pravoslavnu crkvu DPS je svih ovih decenija tretirao kao pastorče i remetilački faktor jer je u njihovim planovima zapisano da učvrste Srpsku okupatorsku crkvu u Crnu Goru. DPS na vlasti svih proteklih decenija trudio se da na svaki način ignoriše, neutrališe i omalovaži Crnogorsku pravoslavnu crkvu,… Pročitaj više »

Rovca sa katunima bez struje
25.09.2022-18:05 18:05

U Rovca ali I na katune nema ni jednog podpisnika. Čobani se pitaju kako da podpisuju nesto sto nepostoji.

Jure
25.09.2022-18:13 18:13

[email protected]
Bravo ali i Čestitamo vam imate lepog i harizmatičnog tkz mitropolita Mihaila! Zato ga ljudi masovno vole ali i žene u ogromnom broju luduju za njim.