Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Rubrika:

MICKEY, JAKOV I MEDIJSKO REKETIRANJE: Kome je u interesu sabotiranje Skijališta Crne Gore?

Skijališta Crne Gore već mjesecima trpe podmukle napade i sabotažu odlazeće izvršne vlasti i interesnih struktura koje stoje iza nje. Bez obzira na želje medijskih reketaša i njihovih nalogodavaca do kraja mjeseca, a najkasnije do 5. februara oba skijalista će biti povezana, tako da razvoj Kolašina niko više ne moze zaustaviti.

Interesne grupe koje se kriju iza odlazeće vlade koriste zadnje dane trajanja ovog teokratsko-diletantskog provizorijuma da bi makar pokušali da dovrše subverzivne projekte koje su zacrtali, a najbolji primjer za  to je odnos prema Skijalištima Crne Gore.

Na meti se po ko zna koji put ove zimske sezone našlo jedno od uspješnijih i najperspektivnijih državnih preduzeća – Skijališta Crne Gore koja već mjesecima trpe podmukle napade i sabotažu odlazeće izvršne vlasti i pomenutih interesnih struktura koje stoje iza nje.

O tome da je ova državna kompanija na meti beskrupuloznih napada govori još jedan naručeni tekst koji je objavljen juče u režimskom tabloidu Vijesti poznatom po reketiranju. Iza ovog napada,  kao i u ranijim slučajevima, krije se jasna namjera da se sabotira ne samo cjelokupna zimska turistička sezona na Bjelasici već dugoročno blokira razvoj sjevera i zaustave projekti od nacionalnog značaja.

Kome smeta razvoj ski-centara u Kolašinu?

Novi reketaški uradak za zaborav

Nakon objavljivana dezinformacija o raspodjeli prihoda od ski-pasova između državnog ski centra Kolašin 1600 i privatnog Kolašin 1450, pa sada već famoznog teksta o izmišljenoj mećavi koja je ”upropastila” otvaranje zimske turističke sezone, režimski, reketaški tabloid Vijesti dotakao je dno novim propagandnim uratkom!

U nedostatku argumenata i istinitih informacija kojima bi opravdali očiglednu potrebu da nanose štetu Skijalištima Crne Gore za potrebe nalogodavaca, Vijesti su se u remek-djelu tabloidnog reketiranja dosjetili da pišu o odjeći zaposlenih u državnom Ski-centru Kolašin 1600.

U najnovijem propagandnom radu ovog tabloida na jučerašnjoj naslovnoj strani našla se ”senzacionalna” vijest da ”preduzeće Skijališta Crne Gore, koje ‘preživljava’ uz pomoć države”, troši ogromnu sumu novca na opremu marke ”Fischer” koju nose njihovi zapošljeni.

Kolašin 1600

Kao i u prethodnim slučajevima kad su u pitanju reketaški podvizi ovog tabloida, i ovaj je demantovan u roku od nekoliko sati. Iz Skijališta Crne Gore su naveli da je  ”oprema nabavljena u postupku javne nabavke i da je plaćena značajno ispod redovne tržišne cijene”.

Obećali jaknu Vijestima?

Ipak, radi utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja, Portal Aktuelno raspitao se i istražio da li Skijališta Crne Gore zaista ”rasipaju” kada je u pitnaju ski oprema.

”Prije svega Fischer nije skupa oprema, nego ljudi koji pišu za tabloide ne znaju o čemu pišu. Navodi iz reagovanja Skijališta su potpuno na mjestu. A razloge što se u tekstu ovog tabloida navodi da je Fischer najbolja marka na svijetu, možemo potražiti u tome što je distributer možda obećao jednu jaknu ili neku opremu za ovakvu  vrstu reklame. Mada, mnogo je vjerovatnije da su osobe koje pišu ovakve tekstove instruirane da iznošenjem insinuacija, po nečijem nalogu nanesu štetu nekom preduzeću, u ovom slučaju Skijalištima Crne Gore”, rekli su nam dobro upućeni izvori.

Kolašin 1450

Naši izvori iz Skijališta Crne Gore, navode da ako želimo da budemo konkurentno regionalno, evropsko, čak i svjetsko ski odredište, ski centri i osoblje koje radi u njima moraju da imaju adekvatnu opremu.

”Radnici moraju biti dobro obučeni, moraki biti zadovoljni, da izgledaju moderno, a ne da po nekom licemjernom postsocijalističkom modelu nose što jeftiniju ski opremu koja će narušavati ugled i renome skijlišta. Tekst u Vijestima je tipično vraćanje u prošlost i pozivanje na licemjerje po socijalno-demagoškom modelu samoupravljanja. Jer bez investiranja nema uspjeha, pa makar to bilo i u opremu radnika. Nekada to radi država, nekada privatni investitor, nekada banka. Kada se ništa ne investira i kada radnici rade u vunenim čarapama, onda to izgleda kao danas na Žabljaku’‘, rekli su naši izvori.

Jeftini pokušaj reketiranja

Da su primjedbe na rad Skijališta Crne Gore samo jeftini pokušaji reketiranja iza kojih stoje određene interesne grupe, govori i okolnost da, kako kažu naši izvori, državni ski centar Kolašin 1600 pretiče i privatni Kolašin 1450, ako izuzmemo prpremljenost staza.

”Skijalište Kolašin 1600 je primjer domaćinskog poslovanja usmjerenog na modernizaciju kompanije i stvaranja preduslova za pretvaranje sjevera Crne Gore, za početak, u renomirani regionalni ski centar”, rekli su naši izvori.

Kako ističu, neko pokušava da državno skijalište ”pretvori u socijalu i svede ga na nivo žabljačkog ruralnog, nerazvijenog turizma”.

”Nakome je u interesu da od ski cenatara na Kolašinu napravi nerazvijeni Žabljak,  kao što je od Budve koja je bila metropola turizma, napravljena ‘Guča na moru’. Tako bi određene interesne grupe istisle ljude iz Kolašina i pod izgovorom da loše rade doveli nekoga politički podobnog iz neke druge crnogorske opštine da rukovodi skijalištem. Eventualno bi tu bio doveden neko sa strane da preuzme firmu”, rekli su naši sagovornici.

Međutim, kako saznajemo, bez obzira na želje medijskih reketaša i njihovih nalogodavaca do kraja mjeseca, a najkasnije do 5. februara oba skijališta će biti povezana, tako da razvoj Kolašina niko više ne može zaustaviti.

Razvoj Kolašina nezaustavljiv

Odlazeća Vlada sabotirala spajanje ski-centara

Da je odlazeća vlast uveliko doprinijela u sabotiranju domaćih ski-centara, najbolje govori nedostatak inicijative i rezultata u sprovođenju projekata koji su bili gotovo završeni.

Kako su kazali naši dobro upućeni sagovornici bliski odlazećoj vladi, sad je jasno da su ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović kočili finalizaciju važnih projekata na skijalištima. Pitanje je samo za čije interese su sabotirali najperspektivniju državnu firmu – Skjališta CG.

Kako smo već pisali, Vlada nije uspjela da poveže dva ski centra u Kolašinu – 1450 i 1600, iako su građevinski radovi završeni još početkom decembra prošle godine. Ski centar Kolašin 1450 je obezbijedio struju sa svoje trafostanice za novi šestosjed, ali su domaći izvođač Volvox i austrijski Dopelmayer još prije katoličkog božića napustili Kolašin.

”Da su radovi na šestosjedu koji spaja Kolašin 1450 i Kolašin 1600 završeni, crnogorski ski-centar bi bio najveći konkurent Kopaoniku koji ima 54 km staza. Kolašin je ove zime već trebalo da ima 45 km, da odlazeća vlada nije sabotirala povezivanje ski-centara. Uz to, naručenim tekstovima o skupoj ski-opremi neko želi da degradira nivo državnog ski centra i spusti ga na provincijalni nivo gori od onoga na Kopaoniku”, rekao je naš sagovornik dobro upućen u ovu problematiku.

Nepregledne gužve jer je blokirana izgradnja garaže

Treba takođe podsjetiti da je ovo samo jedan od slučajeva gdje izvršna vlast eksplicitno radi na štetu domaćeg zimskog turizma.

U prilog ovoj tvrdnji ide i okolnost da je odlazeća izvršna vlast blokirala izgradnju garaže za posjetioce zimskih turističkih centara na Bjelasici čime je nanijeta ogromna šteta građanima Kolašina.

Posjećenost odlična, ali zbog nedostatka garaže nepregledne gužve redovan prizor

U planu bivše Vlade je bila izgradnja višeetažne garaže za potrebe svih turista koji posjećuju Kolašin, čime bi konačno bio riješen problem ogromnih gružvi na skijalištima. Takođe, izgradnjom parkinga direktnu korist bi imali građani koji bi svojim privatnim smještajima bili konkurentni smještajima na samim skijalištima.  Jer bi tada gostima bio omogućen lak pristup skijalištima čime bi bili riješeni svi problemi sa gužvama na putevima i stimulisao bi se razvoj zimskog turizma u Opštini.

Vlada je takođe blokirala izgradnju vodovoda za potrebe ski centra,  čime je onemogućeno snabdijevanje vodom dva naselja i vještačko osnježavanje.

Sve navedeno ide u prilog sumnji da je odlazeća vlast ili nesposobna, ili da su za nečiji interes namjerno sabotirali razvoj ski turizma. Da odlazećoj vlasti nijesu strane zakulisne radnje, korupcija i sabotaža govori i toliko često pominjano zaduživanje od 750 miliona eura u koje je direktno umješan odlazeći ministar Milojko Spajić, o čemu ćemo pisati u narednom tekstu.

U.P.A.

Najnovije

U utorak sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. U popodnevnim satima i tokom noći uz promjenljivu oblačnost, ponegdje kiša ili pljusak sa grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim...

Prvi komercijalni let iz prijestonice Jemena poslije šest godina

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, poslije šest godina, poletio prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane. Avion nacionalnog prevoznika...

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

Najčitanije

Povezano

NAKON PRITISKA PARTIJE: Bulatović podnio ostavku na mjesto predsjednika opštine Kolašin

Milosav Bato Bulatović podnio je ostavku na dužnost predsjednika Opštine Kolašin. Na Bulatovića je već duže vremena vršen pritisak partije kojoj pripada DPS-a, ali i javnosti...

Kolašin: Pobjeda i štit crnogorskih barjaka

Vrijednosti i istorijska misija Dana Pobjede, svake godine su sve aktuelnije.Sloboda i antifašizam su trajne magistrale čovjeka i čovjekove civilizacije pa tako i Crne...

Danas i sjutra obustava saobraćaja na magistralnom putu Podgorica – Kolašin

Na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u mjestu Subadanj doći će do potpune obustave saobraćaja danas i sjutra u periodu od 10 do 12...

Lokomotiva na stanici u Kolašinu, večernji vozovi kreću ka Podgorici

Večernji vozovi će krenuti ka Podgorici. Prije svega onaj koji bi trebao da bude u Kolašinu u 20 sati i 25 minuta. Još je neizvjesno...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milos BD
24.01.2022-19:13 19:13

Sad kapiram zasto je napisan jucerasnji tekst u Vijestima. Juce sam mislio da ovaj sto je pisao tekst nije normalan, nije nogom stao na skije ili je placen da pise neistine. Aktuelno hvala vam sto postojite. Vi ste svijetla tacka medijske scene u CG