Predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije (MEAA) Mihailo Mandić reagovao je na saopštenje Bobana Stojovića predsjednika Montenegro Australia Association koje je portal Aktuelno objavio pod naslovom “Ozbiljno razmotriti otvaranje diplomatskog predstavništva u Australiji”.

Reagovanje Mandića prenosimo u cjelosti:

Iz respekta prema našem članstvu i poštovaocima naših iseljenika širom svijeta, a koji nijesu upoznati sa manipulacijama u i oko dijaspore – dužni smo dati neka pojašnjenja.

Dijaspori se nikada nije poklanjala dovoljna pažnja, a mnogi su na njoj dobro profitirali. Sada je teško proći pored bilo kojih od državnih institucija, a da neko u njima nije zadužen za rad sa dijasporom. Kada se tome dodaju i pojedine NVO koje su namirisale da se na dijaspori može dobro profitirati, slika postaje jasnija odakle toliko zabune medju našim iseljenicima.

Dijaspora je bila mnogima odskočna daska za diplomatsku kartu u neku od željenih destinacija. Izgleda da je neko planirao da se okupa na australskim plažama pa otuda ovolika iznenadna kuknjava o potrebi otvaranja diplomatskog predstavništva i u Australiji!?

Crnogorska etnička zajednica je formirana prije 24 godine u vrijeme kad su mnogi krili svoje glave u pijesak. Mi smo se žestoko borili i izgradili status vrijednog poštovanja i ovamo i tamo.

Jedan od takvih kojemu je glava dugi niz godina bila u pijesku je i dotični Stojović.

Obzirom da su mu kumovi jedni od osnivača naše zajednice to je pomenuti gospodin uvijek bio tu negdje uz nas. Kako je volio da dijeli savjete i obećanja – na svaki moj pomen da se priključi radu udruženja i dâ lični doprinos odgovarao bi kako još nije vrijeme, jer mu supruga pjeva po svadbama i kućnim zabavama gdje ima dosta onih koji se žestoko protive crnogorskoj nezavisnosti, a sa druge strane to donosi i lijepe pare.

Tek nekoliko godina unazad Stojović je, uvidjevši da nije tako strašno biti ni ovdje Crnogorac, izrazio želju da nam se priključi. Obećao je odmah novih stotinu članova za podružnicu u Brizbejnu i mi smo ga izabrali da bude i član naše uprave. Tražio je da organizuje proslavu Dana nezavisnosti u Brizbejnu na kojoj je obećavao izuzetno veliki broj posjetilaca. Uz to je imao i ‘obećanja’ nekih članova parlamenta kojima sam, na njegovu molbu, lično slao pozivnice. Na kraju smo shvatili da mu se ne može vjerovati. Da se na toj zabavi nijesu pojavile dvije naše familije – jedna iz Sidneja, prevalivši 1000 i druga iz Melburna 2000 kilometara, zabava bi se svela za jednim porodičnim stolom porodice Stojović!!!

Nakon registracije drugog udruženja MonteAU i našeg razlaza sa njima – Stojovića i suprugu su pozvali da ih uveseljavaju na jednoj svadbi. Meni, a i kumovima, se pravdao da on neće sa njima, ali da ‘oni daju dobar bakšiš’ pa da ga trebamo razumjeti. Tako je za taj bakšiš prodao i naše članove i kumove i mene koji sam mu vjerovao.

Sada su ga gospoda postavila za predsjednika i evo ga nakon toliko godina nezavisnosti vaskrsnuo je pod kišobranom barske NVO da svojim doprinosom nastavi širenju lažavina zbunjujući crnogorsku dijasporu?

Dakle, svjesno iskrivljuju ime tog udruženja i dovode u zabludu čitatelje i naše iseljenike širom svijeta, jer se predstavlja kao predsjednik Montenegrin Association of Australia što nedvosmisleno aludira na našu Montenegrin Ethnic Association of Australia!

Drugo, nastavljaju da konstantno šire laž kako se radi o ‘najbrojnijem’ udruženju naših iseljenika na ovim prostorima za šta nemaju niti jedan jedini valjani dokaz.

Obzirom da mu je praksa da i u upravi ima onih koji i ne znaju da su sa njime to nas ne bi čudilo da tom spisku pridružuje i spisak gostiju sa njihovih tezgarenja, a da isti nemaju pojma dje im se ime provlači.

Treće – Crnogorci u Australiji mogu trpjet želju za diplomatskim predstavnikom. Sasvim je dovoljan taj jedan u Abu Dabiju, jer ideja da se ovdje otvori diplomatsko predstavništvo nema ni ekonomske ni trgovinske opravdanosti.

Kukati kako mi plaćamo ovjeru dokumenta 80 umjesto 40 dolara je smiješna. Tih 40 dolara za naše iseljenike ne predstavljaju ama baš ništa. Uostalom, neka MIP iznese računicu koliko su troškova imali, ako su imali, angažovanjem usluga srpske ambasade i konzulata pa neka porede sa godišnjim troškovima koliko iznosi diplomatska ekipa u državi kao što je Australija ( iznajmljivanje prostorija, stanova, kola, vozača i drugog pomoćnog osoblja itd itd)!

U Australiji na isti način usluge pruža i hrvatska diplomatija, a trebalo bi ovu dobru ideju proširiti i sa bosanskom!

Da napomenem kako sam nedavno u srpskom konzulatu u Sidneju ovjerio jedan dokumenat (nijesam ni pitao niti plakao za naplaćeni iznos) i da sam, kao ‘extremni’ Crnogorac, separatisla, Liberal i kojim me sve ‘titulama’ nije ovdje častila srpska emigracija, bio izuzetno prijateljski i profesionalno primljen.

Zato, Stojoviću, ostavite se vašeg lažinjanja i uradite bar JEDNU POŠTENU stvar, a da nas ne brojite.

O nama sve što radimo može se naći samo jednim pritiskom na stranice našeg web sajta www.montenegro.org.au. Tu su sve naše aktivnosti, članovi i ostali mnogobrojni prilozi. Radimo pošteno i zato nam članstvo vjeruje. Čime se vi to možete pohvaliti?

Na kraju treba da se zapitamo koja je uloga u svemu ovome Uprave za dijasporu, koja svojim činjenjem, ali i ne činjenjem doprinosi ovakvim iseljeničkim manipulacijama. Promovisati neka kvazi udruženja iza kojih ne stoje ama baš nikakvi rezultati na kraju će se obiti o glavu i samoj Upravi koja je trebala da bude stožer okupljanja iseljenika, a ne tvrdjava kojoj je teško prići.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve