Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

MEK: Riješen problem bivših radnika KAP-a

Na ovaj način je, kako kažu, Vlada obezbijedila ravnopravan položaj svih radnika koji žele da ostvare pravo na penziju u skladu sa izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usvojen krajem 2021. godine

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović održao je sastanak sa bivšim radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica tokom kojeg je predstavljeno održivo pravno rješenje po kojem se država obavezuje da radnicma poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad i prije i poslije stečaja, čime im se omogućava da steknu uslov za ostvarivanje penzije, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Ministar Milatović, uz saradnike iz Ministarstva ekonomskog razvoja, iznio je zaključke koji su rezultat predanog rada međuresornog tima koji je radio na pronalaženju rješenja dugogodišnjeg problema koji se tiče ostvarivanja prava na penziju u skladu Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Međuresorni tim čine još i predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Fonda rada, Fonda PIO i Agencije za mirno rješavanje sporova.

Vlada je i u prethodnom periodu regulisala pitanje povezivanje radnog staža za mali broj bivših radnika KAP-a u saradnji sa stečajnom upravom, ali kako je stečajni postupak zaključen, utvrđeno je sistemsko rješenje kojim će biti obuhvaćeni svi radnici koji to pravo mogu steći do kraja 2022. godine”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Na ovaj način je, kako kažu, Vlada obezbijedila ravnopravan položaj svih radnika koji žele da ostvare pravo na penziju u skladu sa izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usvojen krajem 2021. godine.

“Radnici će ovo pravo moći da ostvare primjenom pravila koja se tiču uplaćivanja ovih doprinosa od strane Fonda rada za godine radnog staža koje zaposlenom nedostaju za sticanje uslova na penziju za period u kom nije vršena uplatu tog doprinosa, a na osnovu sporazuma kojim će se propisati nedostajući uslovi za ostvarivanje prava na penziju.

Ovo je još jedan primjer društveno odgovornog odnosa Vlade Crne Gore prema posljedicama koje su nastale usljed dugotrajnog stečajnog postupka u KAP-u, a koji je veliki broj radnika uveo u pravnu nesigurnost po pitanju ostvarivanja njihovih prava”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve