Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Medoks: Preko Luke Bar svake godine se prokrijumčari preko dvije milijarde cigareta

U Budvi se održava regionalni sastanak direktora carinskih službi regiona čiji je domaćin Uprava prihoda i carina Crne Gore. Sastanak je organizovan uz podršku britanske Uprave prihoda i carina (HMRC)

Britanska ambasadorka Karen Medoks kazala je da su procjene da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope. Procjenjuje se, dodaje, da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona eura izgubljenih prihoda svake godine. To je, ističe, novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca.

U Budvi se održava regionalni sastanak direktora carinskih službi regiona čiji je domaćin Uprava prihoda i carina Crne Gore. Sastanak je organizovan uz podršku britanske Uprave prihoda i carina (HMRC).

Cijeneći doprinose koje carinske službe daju sveukupnoj bezbjednosti i napretku regiona, v.d. direktorice UPC Milena Petričević je ukazala da proces usvajanja evropskih standarda i transformacija carinske službe u modernizovani sistem upravljanja i rada, pretpostavljaju stalni razvoj i unapređenje ljudskih resursa, što u fokus stavlja profesionalizam, etiku i unapređenje vještina carinskih službenika.

“Menadžment Uprave odlučan je da dosljedno sprovodi strategiju jačanja etike i integriteta zaposlenih. Misija Uprave je da u svakom trenutku osiguramo balans i potrebnu ravnotežu nivou zaštite društva s jedne strane i protoka međunarodne trgovine, s druge strane. Globalne prijetnje koje se ogledaju kroz organizovani kriminal, nelegalnu trgovinu nedozvoljenim materijama, terorizam, ulogu carinske službe pomjeraju u epicentar“, naglašava Petričević.

Britanska ambasadorka Karen Medoks ističe da britanska vlada podržava carinske uprave širom ovog regiona jer im je stalo do sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da su stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije kako bi se spriječile i borile protiv organizovanog kriminala i korupcije, utirući put pravednijem i sigurnijem društvu i atraktivnom poslovnom okruženju.

“Organizovane kriminalne grupe ne interesuju ni političke granice ni administrativne podjele i nastoje da ih iskoriste, da bi olakšale svoje kriminalne radnje, poput krijumčarenja nedozvoljene i opasne robe. Znamo da je Zapadni Balkan geografsko čvorište za kretanje migranata, ilegalnih droga, oružja i cigareta u Zapadnu Evropu. Znamo da organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, te kopnom iz Grčke i Bugarske. Znamo da opasna i nedozvoljena roba stiže na ulice Ujedinjenog Kraljevstva – i drugih gradova u Evropi – dolazeći preko Zapadnog Balkana. Procjenjujemo da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko 2 milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope. Procjenjuje se da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona eura izgubljenih prihoda svake godine. To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca“, rekla je Medoks.

Ona je posebno istakla da je preko 40 miliona ilegalnih cigareta otkriveno i zaplijenjeno na Zapadnom Balkanu od 2020. godine kao rezultat saradnje između HMRC-a i carinskih partnera na Zapadnom Balkanu.

“Mnogo više miliona cigareta je otkriveno korištenjem opreme donirane od strane Ujedinjenog Kraljevstva i zaplijenjeno od strane organa reda koji su prošli obuku koju su pružili britanski stručnjaci“, dodala je ambasadorka.

Posebno mjesto u izlaganjima domaćina zauzela je primjena Odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone Luka Bar, koju je Vlada Crne Gore donijela u decembru 2021. godine. Prezentovani su koraci koje je UPC, od početka kalendarske godine preduzela u dosljednoj primjeni ove Odluke, predstavljene su i novine koje su implementirane u radu SCZ Luka Bar. Na predlog UPC, resorno ministarstvo je donijelo Instrukciju 18. janura 2022. godine, o elektronskom vođenju evidencije o unošenju i iznošenju robe iz Slobodne zone „Luka Bar“ podnošenjem ulazne/izlazne sigurnosne sažete deklaracije.

Naglašeno je da je za primjenu ove instrukcije UPC iskoristila postojeći Carinski informacioni sistem, čiju je nadgradnju izvršila sopstvenim kapacitetima znanja.

Na sastanku su prezentovane oblasti od zajedničkog interesa, kao što su projekat NCTS, projekat SEED+, implementacija zajedničke strategije upravljanjem carinskim rizikom – CEFTA, projekat Single Window, E-commerce i drugi strateški važni projekti, a koji se odnose na ostvarivanje vizije za usaglašavanje sa EU regulativom i dostizanje najbolje EU prakse, što je zajednički interes učesnika sastanka.

Rezultat zajedničkog rada na sastanku doprinijeće unapređenju saradnje carinskih službi regiona u implementaciji višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu, zelenih koridora, što je od posebno značaja i za EU i za CEFTA-u.

Regionalni sastanak direktora uprava carina Zapadnog Balkana, uz podršku britanske Uprave prihoda i carina (HMRC),  aktuelizovao je prioritetne teme i ukazao na potrebu intenziviranja međusobne saradnje uprava u borbi protiv krijumčarenja cigareta, a u cilju sprečavanja fiskalnih rizika u državama regiona.

“Zajednički zaključci sastanka predstavljaće naše smjernice za dalji rad naših uprava u susret globalnim trendovima“, istakla je Petričević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tanja
23.03.2022-17:14 17:14

Da li je v.d.Petricevic objasnila gospodji Medoks kako je samu sebe nagradila sa tri plate ili nekih 5-6 hiljada i da to nema nikakve veze sa korupcijom, nego je to javno i na papiru!!! Zastidje!!!

GilePG
23.03.2022-17:44 17:44

Hapsite bragru švercersku !