Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Medoks: Naša saradnja prevazilazi pružanje tehničke opreme

Britanska Vlada donirala vrijednu opremu Sektoru za borbu protiv kriminala

Danas je izvršena primopredaja vrijedne opreme, 16 board kompjutera sa pratećim elementima, koju je britanska Vlada donirala Upravi policije (UP), Sektoru za borbu protiv kriminala, a koju će koristiti službenici kriminalističke i policije opšte nadležnosti, u cilju unapređenja rada i efikasnosti potražne djelatnosti, saopšteno je iz UP.

Ova oprema, kako se navodi, omogućuje brz i jednostavan pristup elektronskim bazama podataka Uprave policije, na terenu i na daljinu.

Prethodno je održan sastanak direktora Uprave policije Zorana Brđanina, britanske ambasadorke Karen Medoks i pomoćnika direktora i rukovodioca međunarodnih poslova za Zapadni Balkan u sastavu Mreže oficira za vezu za privredni i finansijski kriminal britanske Uprave poreza i carina Dejvida Hantlija, nakon čega je izvršena zvanična primopredaja i prezentacija donirane opreme.

Brđanin se zahvalio gostima i Medoks na vrijednoj donaciji, kao i na dosadašnjoj kontinuiranoj podršci koju britanska Vlada pruža Upravi policije na unapređenju sveukupnih kapaciteta.

Medoks je rekla da je današnja donacija još jedan primjer “bliske saradnje” sa Upravom policije Crne Gore i Ministarstvom unutrašnjih poslova, “za dobrobit obje zemlje”.

„Ovaj projekat će unaprijediti pristup obavještajnim podacima crnogorskih policajaca, tako da će moći da vide informacije koje su im potrebne o traženim licima, kada im budu neophodne. Naša saradnja prevazilazi pružanje tehničke opreme. Ovo je napor velikih razmjera, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom policije i sa partnerima iz SAD-a, kako bi se osiguralo postojanje pravog okvira politika i razmjene najboljih praksi u upravljanju obavještajnim podacima i poboljšanju istraga“, dodala je ambasadorka Medoks.

Stavljanju donirane opreme u svakodnevni rad policijskih jedinica na terenu, kako dodaju iz UP, prethodio je niz tehničko – informatičkih priprema, zatim rad na obezbjeđivanju sigurnog pristupa policijskim bazama na daljinu, izrada korisničkog uputstva i niz drugih aktivnosti kako bi se donirana oprema koristila u punom kapacitetu.

“Takođe, tokom ljetnje turističke sezone, u odjeljenjima bezbjednosti Podgorica i Budva projekat je sprovođen kroz testiranje rada policijskih službenika i korišćenje opreme, a testiranje je praćeno od strane britanskih eksperata, učesnika projekta unapređenja potražne djelatnosti”, dodaju iz policije.

U narednim danima, svih šesnaest doniranih board kompjutera sa pratećom opremom biće predati na rad organizacionim jedinicama na terenu.

“Uprava policije će koristiti doniranu opremu radi postizanja visokog nivoa efikasnosti u pronalaženju lica za kojima se traga, a koji su izvršioci teških krivičnih djela”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve