Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Medoks: Krunisanje šansa da se promoviše moderno kraljevstvo

Kruna koja će se koristiti na današnjoj ceremoniji je iz vremena kralja Edvarda i simboliše obnovu Kraljevstva

Krunisanje kralja Čarlsa III istorijski je događaj za ljude u Velikoj Britaniji i šansa da moderno kraljevstvo promovišemo širom svijeta, kazala je u Jutarnjem programu TVCG britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks. Istakla je da novi kralj želi da bude moderan monarh i da radi stvari malo drugačije.

“Za ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu ovo je istorijski događaj, trenutak je proslave i zvanično kraj procesa tugovanja za prethodnim monarhom. Krunisanje je značajno jer je to veza sa našom istorijom,ali i prilika da proslavimo modernu Britaniju”, kazala je ambasadorka.

Novi kralj, ocijenila je, želi da bude moderan monarh.

“Želi da radi stvari malo drugačije, da iskorisi priliku da približi ljudi, zajednica će se udružiti da proslavi sa porodicama i komšijama. Značajno je na nacionalnom, ali i globalnom nivou”, rekla je Medoks.

Kruna koja će se koristiti na današnjoj ceremoniji je iz vremena kralja Edvarda i simboliše obnovu Kraljevstva.

“Na kruni su 444 draga kamena, teška preko dva kilograma, kralj neće moći da je nosi duže od nekoliko momenata. Čarls će zakletvu položiti nadbiskupu Kenterberija, a naročito je tražio da ulje za miropomazanje na bude životinjskog porijekla”, saopštila je ambasadorka.

Na pitanje da li u Crnoj Gori možemo očekivati novu posjetu kralja Čarlsa, Medok je odgovorila:

“Da, nadam se. Imamo tople odnose i saradnju na mnogim nivoima. Znam da je uživao tokom ranijih posjeta i bilo bi fantastično da ga opet vidimo.”

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve