Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

MCP: Rješenjem nije stečeno novo pravo, već ispravljena greška u unosu podataka

''To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju'', ističe MCP

Novo rješenje Uprave za katastar uopšte nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem, na kojem i dalje, neustavno, Prestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine Cetinjskog manastira, dok je nosilac prava korišćenja Manastir Sv. Petar, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

“To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju”, ističe MCP.

Prema njihovim navodima, rješenjem nadležne Komisije za izlaganje KO Cetinje I br. UP I 05-915 od 11.4.1996. godine je utvrđeno da je Cetinjski manastir (odnosno, kako je tamo navedeno, Manastir Sv. Petar) nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti 915, u kojem je vodi i sam manastir.

“Međutim, to pravo nikad nije unešeno onako kako je utvrđeno rješenjem, već je upisano samo pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine. Uprava za katastar i državnu imovinu je na naš nedavni zahtjev za ispravku greške, donijela, po našem mišljenju, zakonito i pravedno rješenje i naložila da se u tom Listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rješenjem iz 1996”, ističu iz MCP.

Dodaju da rješenjem nije stečeno nikakvo novo pravo, već ispravljena greška unosa podatka iz rješenja u katastarsku evidenciju,

“Oni koji javno negoduju protiv legitimne i zakonite odluke donijete u zakonskoj proceduri, podsjećamo da ova zemlja ima svoje institucije i propise. Ovo rješenje koje im smeta, kao uostalom i svako drugo, podložno je provjeri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova. Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava. U velikoj mjeri je u tome i uspjevala, blagodareći nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima, koji su odoljevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savjesti. Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i, po nju, nepovoljne aršine”, saopšteno je iz MCP.

Kako su poručili, ne traže, niti dobijaju bilo kakve privilegije u odnosu na bilo kojeg nosioca prava svojine.

” Zahtijevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine. Ekstremizam koji bi prijetio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju”, poručuju iz MCP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve