MCP odgovorila ministru: Zenka nas nikada nije pozvao

Mitropolija crnogorsko primorska reagovala je na izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke, koji je nedavno saopštio da SPC “nije spremna da sarađuje” sa Ministarstvom, i ocijenila da je Zenka svjesno i drsko više puta obmanuo javnost, jer tvrde da njegov resor nikada nije pozvao predstavnike MCP, da učestvuju u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

“Da ne bi bilo sumnje, javno pozivamo ministra Mehmeda Zenku da javnosti pruži na uvid dokaz da je takav poziv uputio Mitropoliji i da je poziv sa naše strane odbijen. Naprotiv, Mitropolija i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori su godinama javno, kao i neposredno prilikom susreta sa Zenkinim prethodnikom ministrom Suadom Numanovićem, tražile da delegiraju svoje predstavnike u Radnu grupu na isti način i u istom obimu prava kao i svi drugi zainteresovani subjekti. S druge strane, Mitropolija ni poslije tri godine od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije dobila odgovore na Primjedbe i predloge, koji su blagovremeno dostavljeni Ministarstvu”, kažu u MCP-u.

Oni napominju da je jedina istina da Zenka kao ministar nikada nije tražio prijem i sastanak sa mitropolitom crnogorsko primorskim i predstavnicima Mitropolije bilo kojim povodom, pa ni povodom izrade novog zakona.

“Mitropolija Crnogorsko-Primorska i ovom prilikom ponavlja svoj ranije saopšten stav da se ne protivi, čak šta više godinama traži, da se, u skladu sa važećim konvencijama i Ustavom Crne Gore, na zakonit način, uz učešće Ministarstva, predstavnika Vlade, pravnih eksperata i predstavnika Crkve i vjerskih zajednica, pripremi i donese novi Zakon kojim će se urediti način ostvarivanja slobode vjeroispovijesti, kao i da se zaključi Temeljni ugovor sa našom Crkvom u istom obimu prava i obaveza kao što je učinjeno i sa drugima u Crnoj Gori”, zaključuju u MCP.

Komentari

avatar