Iz Mitropolije crnogorsko primorske je danas saopšteno da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori na udaru. Zahtijevaju da se prekinu sudski procesi koji se vode protiv episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija, sveštenstva i vjernog naroda, “jer su ovi postupci poljuljali i onako slabo povjerenje između Države i Crkve, narušeno izglasavanjem neustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i produbili podjele i sveopštu krizu u društvu, potvrđujući da u Crnoj Gori odavno ne važe podjednako zakoni za sve”.

Vladika Joanikije

“Time su ugroženi temelji modernog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, što je ocjena i svih međunarodnih relevatnih institucija”, ističu u MCP-u.

Prema njihovim tvrdnjama tokom trajanja pandemije Crkva je svakodnevno prinosila molitve za ozdravljenje od ove opake bolesti za sve ljude cijeloga svijeta.

Oni tvrde da se nakon proglašenja kraj epidemije nasilje nad Crkvom nastavlja i da im se ne dozvoljava da svoje praznike i slave proslavljaju na način kako se to vjekovima čini.

“Uvažena gospodo iz vlasti, Litija je bogoslužbeni obred i poredak, njoj prethodi molitva u Crkvi i ta molitva se preliva na ulice gdje se blagoslov širi na cio grad, selo ili kraj. U toku nje se čitaju djelovi iz Svetog jevanđelja, prouznose molitve za njegove žitelje, upravitelje, za zdravlje i napredak. Zabraniti Litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vjekovni poredak i praksu. Da podsjetimo, virus je ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije. Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin”, saopšteno je iz MCP-a.

Političke stranke i udruženja, navode u MCP-u, u posljednje vrijeme se često oglašavaju na crkvene teme – ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više upotrebljava i zloupotrebljava u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa.

“Neka svako radi svoj posao na koje ga je društvo prizvalo, a u Crnoj Gori problemi se nagomilali i ima posla na sve strane. Crkvu i svetinje ostavite da vode onima koji su zato prizvani i pozvani, za to se školovali, i život svoj posvetili”, zaključeno je u MCP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve