Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Martinović: Crkva Srbije ne može postati vlasnik Cetinjskog manastira

Skupština Prijestonice, kako je najavljeno ranije, raspravljaće 14. septembra o građanskoj inicijativi o vraćanju Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Osoba koja već mjesecima sa svojim porodicom zauzima javni put u podgoričkom naselju Zabjelo sprečavajući građane da dođu do svojih kuća, sada u ulozi šefa katastra, novoosvojenu funkciju obavlja kako smo i očekivali. Pristrasno i nezaknito. Praksu otimanja imovine od građana Podgorice želi nastaviti i na Cetinju, saopštio je pravni zastupnik Prijestonice Cetinje, Nikola Martinović.

Oni su reagovali nakon što je direktor Uprave za kastastar i državnu imovinu, Koča Đurišić obavijestio gradonačelnika Aleksandra Kaščelana da se pred tom institucijom vodi nekoliko posupaka po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog kojih se, kako tvrdi Đurišić ne može raspolagati imovinom Cetinjskog manastira od strane Prijestonice.

Skupština Prijestonice, kako je najavljeno ranije, raspravljaće 14. septembra o građanskoj inicijativi o vraćanju Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Martinović je kazao da će Prijestonica Cetinje, samostalno i nezavisno, raspolagati imovinom i pravima koja joj pripadaju, i neće dozvoliti da simboli nezavisne Crne Gore i vjekovne borbe za slobodu, postanu plijen projekta srpskog sveta.

On je pozvao, kako navodi, “osvajača podgoričkih pločnika i političkih funkcija”, da javno saopšti po kom osnovu sticanja “Crkva Srbije može postati vlasnik crnogorskih svetinja”.

”Nema ga, jer takav akt ne postoji – navodi Martinović uz ocjenu da valjda i “za današnju Crkvu Srbije nastalu 1922. godine”, važe zemaljski zakoni za upis u katastar.

”Šef katastra dužan je saopštiti i objaviti akt po kojem je Crkva Srbije postala vlasnik crnogorskog Manastira što ga gradio Ivan Crnojević 1484. godine, u doba kad nije bilo ni Crkve Srbije ni velikodržavnog projekta kojoj danas ta crkva služi, i kako je Crkva Srbije sljedbenik Crnogorske autokefalne crkve i nezavisne crnogorske države koju je taj isti taj isti velikodržavni projekt okupirao 1918. godine”, poručio je Martinović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
snežana
10.09.2021-00:36 00:36

Tužite vi i to na stranom sudu, belgijski zakon to dozvoljava a sud se drži prava i predočenih mu akta i dokumenata.

snežana
10.09.2021-00:38 00:38

Crkva Srbije doo ne može postati vlasnik niti jedne crkve i manastira koji su dignuti prije njih ili i u njihovo vrijeme ali ne njihovim novcem ili ktitorstvom.

Bogi
12.09.2021-15:42 15:42

Nije to crkva Srbije vec Srpska pravoslavna crkva. Ali vi mislite da crkve treba da poseduju drzave kao sto je CPC pravljena u SUPu

gagi
14.09.2021-05:52 05:52
Reply to  Bogi

To je SPC okupatorska u Crnoj Gori,registrovana nasilno od smrada Karadjordjevica poslije progona svoga djeda Kralja Nikole.tako da malo stavis tu praznu glavu u vinklo “brate srbijance”.