Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Marković: Za privatne klubove obezbijedili smo 3.000 eura i 10.000 eura u opremi

Nakon usvajanja ovog dokumenta u Skupštini Prijestonice, očekujemo otvaranje Omladinskog servisa uz pomoć Ministarstva sporta i mladih Crne Gore. Svake godine planiramo budžetom određeni iznos sredstava za koji mladi mogu da konkurišu idejama i programima koji će promovisati kulturnu i turističku ponudu Prijestonice, rekao je Marković.

Razgovarao: Božidar Proročić

Stanko Marković

Stanko Marković, rođen 1964. godine u Cetinju, diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 1990. godine, nakon čega daje svoj lični i puni integritet i profesinalni doprinos obavljajući najodgovornije dužnosti u nekim od najznačajnih crnogorskih preduzeća (,,Cetnjeturist ” i ,,Sanitas”). Oženjen je i ima dvoje djece.

Sredinom 2018 godine stupa na dužnost Sekretara sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje đe svojim radnim, stručnim i životnim iskustvom daje doprinos u radu i transparentnosti organa lokalne samouprave. U razgovoru između ostalog ističe: ,,Najveći dio budžeta ovog sekretarijata, 45 odsto, se odnosi na sport.

Sportske organizacije, prije svega Fudbalski, Rukometni i Košarkaški klub „Lovćen“ koji imaju zavidnu i dugu tradiciju kao najstariji ili najtrofejniji klubovi u Crnoj Gori. Oslanjajući se na Zakon o sportu u Crnoj Gori, donešen je Pravilnik o sufinansiranju sporta u Prijestonici Cetinje đe smo nastojali da na pravedan i transparentan način, putem Konkursa, pomognemo i sufinansiramo sve sportske subjekte, iz svih grana sporta na teritoriji Prijestonice.

Usvajanjem Strategije razvoja sporta u Prijestonici Cetinje za period 2019-2021 godina, iskazali smo našu namjeru da stvaramo što bolje uslove za razvoj sporta kroz izgradnju i rekonstrukciju sportske infrastrukture: fudbalskog stadiona, sportske dvorane, atletske staze ,otvorenih i zatvorenih igrališta i sportskih sala, ubijeđeni da tako, dugoročno, stvaramo najbolje i najsigurnije uslove za razvoj sporta, jer tekuća izdvajanja zavise od Budžeta koji je podložan promjenama”.

Gospodine Markoviću u okviru vašeg sekretarijata šta je to što smatrate posebnim doprinosom?

Marković: Kao sekretarijat smo, putem donacija, obezbijedili za 10-tak privatnih klubova 3.000 eura i 10.000 eura u opremi (dresovi, majice, šortsevi, trenerke i sl.). Uplaćeno je na račun Prijestonice 8.000 eura za sportski mobilijar za rekreaciju naših sugrađana na otvorenim terenima, takođe kao donacija. Svake godine, uglavnom uz pomoć Direktora Centra za socijalni rad, dobijamo sportski mobilijar, koševe, (kao kompletne konstrukcije ili kao djelove iste), rukometne golove i golove za mali fudbal i sl., koje onda postavljamo ili mijenjamo na otvorenim terenima grada ili ruralnih područja.

Kakva je politika vašeg sekretarijata prema mladima?

Marković: U oblasti politike mladih očekujemo usvajanje Lokalnog akcionog plana mladih (LAPM ), za period 2020-2021 godina, đe smo prepoznali šest oblasti koje smatramo važnim: zapošljavanje, obrazovanje, mladi aktivno učestvuju u donošenju odluka, razvoju zajednice i kreiranja politika, zdravlje, mladi imaju pristup sadržajima kao kreatori i konzumenti i na kraju uspostavljen efikasan normativni i institucionalni okvir za sprovođenje omladinske politike.

Nakon usvajanja ovog dokumenta u Skupštini Prijestonice, očekujemo otvaranje Omladinskog servisa uz pomoć Ministarstva sporta i mladih Crne Gore. Svake godine planiramo budžetom određeni iznos sredstava za koji mladi mogu da konkurišu idejama i programima koji će promovisati kulturnu i turističku ponudu Prijestonice. Pratimo rad obrazovnih ustanova i svake godine novčano nagrađujemo dobitnike LUČE, dodjeljujemo 10 stipendija najboljim studentima, 4 novčane nagrade za najbolje studente univerzitetskih jedinica na teritoriji Prijestonice i od 2019-te godine još tri novčane nagrade za najbolje studente sa Cetinja, koji studiraju van Cetinja. Organizujemo i distribuiramo udžbenike za prva tri razreda osnovne škole u 2019 godini, od ove godine za prvih pet razreda osnovne škole. Za osnovne škole u Rijeci Crnojevića i Trešnjevu obezbjeđujemo udžbenike za sve razrede osnovne škole.

Kakva je politika u oblasti kulture recite nam nešto više o tome?

Marković: U oblasti kulture vodimo Registar Spomen obilježja i shodno Praviniku za dodjelu sponzorstava, donacija i pomoći u oblasti kulture Prijestonice pomažemo kulturne stvaraoce sa Cetinja. Od ove godine, preko Savjeta za kulturu pri kabinetu Gradonačelnika, pripremamo koncept izrade Lokalne strategije razvoja kulture Prijestonice, koji vidimo kao neophodan u planiranju daljeg razvoja , očuvanja i prezentacije kulturne baštine. Kao svoje tradicionalne kulturne i sportske manifestacije izdvajamo: Školske sportske igre, regionalnu uličnu atletsku trku i džudo turnir, dane Evropske baštine i kao posebno značajan likovni Salon 13. Novembar. Shodno raspoloživim sredstvima dajemo podršku svim seoskim kulturnim manifestacijama, a u saradnji sa TO Cetinje , aktivni smo učesnik turističke ponude grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve