Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvoriće sjutra u Hotelu „Splendid“ u Budvi međunarodni skup na temu početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope koji organizuje Ministarstvo nauke.

Foto: GOV.ME

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, događaj će biti na visokom nivou učesnika, što znači da će naša zemlja okupiti učesnike iz više sektora iz Jugoistočne Evrope i šire, poput: vlada i međunarodnih organizacija, istraživačkih centara, akademske zajednice, predstavnika biznis sektora i krajnjih korisnika koji će na taj način u velikoj mjeri istaknuti naučni sadržaj i ciljeve Instituta, kao i njegove benefiti za društvo.

“Nakon izrade Studije koncepta početkom 2018. projekat sada ulazi u ‘Design Study Phase’, zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije – Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije (DG RTD).

Dva renomirana međunarodna istraživačka centra, CERN u Ženevi i GSI-FAIR u Darmštadtu, pružaju značajnu podršku za organizovanje faze Studije dizajna za SEEIIST a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će podržati izgradnju kapaciteta neophodnih za buduće funkcionisanje ove infrastrukture”, navodi se u saopštenju.

Dodaju kako je jedan od ciljeva SEEIIST projekta podsticanje regionalne saradnje u oblastima nauke, tehnologije i privrede u duhu CERN-a i SESAME modela ‘Nauke za mir’.

“Na ovaj način u velikoj mjeri bi se doprinijelo rješavanju zajedničkih izazova i potreba u Jugoistočnoj Europi, a posebno razvoju održive ekonomije i socijalne kohezije. Izgradnja kapaciteta i usporavanje, ali i spriječavanje odliva talenata (tzv. brain drain) kao jednog od najvećih zajedničkih problema u regionu Jugoistočne Evrope”, zaključeno je u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve