Predsjednik Vlade Duško Marković i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović danas su u kompleksu Uniprom KAP-a svečano pustili u rad Fabriku za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota.

foto Vlada Crne Gore

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Fabrike silumina iznosila je 11 miliona eura, a čitava proizvodnja od 30.000 tona specijalnih legura namijenjena je za ino tržište čime će se značajno uvećati vrijednost izvoza za 75 miliona dolara i angažovanje domaćih kompanija.

Sa fabrikom silumina i fabrikom trupaca, čije je otvaranje planirano u prvoj polovini naredne godine, godišnji izvoz Uniproma će dostići obećanih 300miliona dolara a broj uposlenih biće uvećan za otprilike 100 osoba.

“Otvaranje do 45 novih radnih mjesta u industrijskoj proizvodnji. Ponovo smo počeli da hvatamo korak sa industrijskom proizvodnjom po mjeri potreba naše ekonomije. Svjesni smo da se ne može izaći  uzdignute glave iz tržišne utakmice ukoliko ne mijenjamo pristup. Danas možemo i korak dalje. Uzdizanje novog KAP-a je pratila histerična želja da ovaj projekat ne uspije. Svaki novi proizvod u Crnoj Gori je korak ka novom radnom mjestu. Ova investicija i sve što je dosad urađeno vrijedno je poštovanja i neupitne institucionalne podrške. Vladinom opredjeljenju da brzo razvijamo našu ekonomiju treba više ovakvih primjera”, poručio je premijer.

Vlasnik KAP-a Veselin Pejović pojašnjava kako su se na početku sreli sa najvećom krizom aluminijske industrije.

“Od dana kada je Uniprom preuzeo KAP i u svojoj ponudi saopštio svoj poslovni plan, obećali smo proizvodnju od 100 hiljada tona, izvoz od 300 miliona dolara godišnje, povećanje broja radnih mjesta, kao i tehnološko unapređenje stare opreme, uz posebnu pažnju na očuvanje životne sredine i zadovoljavanje ekoloških standarda.

Na samom početku , sreli smo se s najvećom krizom aluminijumske industrije od kako postoji, kao i povećanjem cijena inputa neophodnih za proizvodnju počevši od struje, glinice, koksa, smole itd.a sve ovo u režimu stečajnog postupka što je dodatno otežavalo realizaciju planiranih investicija.

Loša reputacija tadašnjeg KAP-a, uz nerazumijevanje poslovnih banaka, dotrajala oprema i rad u režimu stečaja, nijesu nas spriječili da danas ucrtamo svoj trag na mapi najboljih pet fabrika u Evropi iz ove oblasti. Koracima od sedam milja išli smo ka realizaciji obećanog i danas svjedočimo ostvarenju zacrtanih planova“- istakao je Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom.

Sa današnjeg otvaranja fabrike

Svi negativni parametri u proizvodnji, generisani starim načinom rada, a koji su predstavljali zatrovanost životne sredine , umanjeni su za 70% i danas je Uniprom KAP jedina fabrika na Balkanu koja je uvela prirodni tečni gas. Nekadašnji crni dim koji je izlazio iz dimnjaka KAP-a, dobio je svoju bijelu boju zahvaljujući naprednim ekološkim tehnologijama.

“Drago mi je što mogu da s izuzetnim zadovoljstvom kažem da su se svjetski brendovi iz oblasti proizvodnje metala, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Njemačke, Austrije i iz ostalih krajeva svijeta pojavili na kapijama Uniprom KAP-a i danas su tu među vama, pa ih posebno pozdravljam. Dolazak inostranih partnera afirmiše našu dobru viziju i strategiju, a njihovo prisustvo najbolja je potvrda da je reputacija Uniproma, nakon Rudnika olova i cinka u Pljevljima, pokretanja proizvodnje u rudniku Boksita u Nikšiću, povratila ime KAP-a na medjunarodnom tržištu proizvodnje aluminijuma.“, kazao je Pejović.

U KAP-u trenutno radi 550 radnika, a prosječna plata je 750 eura.

Uniprom je do sada investirao u:

Rekonstrukciju  objekata i remont ćelija/ vrijednost investicije 21 miliona eura

·         Ambulanta

·         Restoran

·         180 kupatila i svlačionica za radnike

·         Rekonstrukcija hala elektrolize

·         Sređivanje hortikulture

·         Rekonstrukcija putne infrastrukture

·         Rasvjeta

·         180 remontovanih ćelija

UNIPROM KAP je prvi u regionu instalirao sve potrebne, ekološki potvrđene, instalacije za uvodjenje tecnog prirodnog gasa (LNG)/ vrijednost investicije 5 miliona eura, planirano i do 20 miliona ulaganja.

Fabrika silumina/ legura- vrijednost investicije  11 miliona eura /otvaranje planirano tokom narednih mjeseci

Fabrika bileta /trupaca vrijednost investicije  20 miliona i dodatnih 5 za infrastrukturu biće otvorena do kraja godine

Fabrika aluminijumske žice/ Nakon završetka fabrike bileta,vrijednost investicije 15 miliona

FABRIKA SILUMINA

Fabrika za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota izgrađena je na lokaciji bivše fabrike za preradu tehnološkog otpada Silumini u Kombinatu aluminijuma.

Cilj projekta je:

– Ostvarivanje dodatnih prihoda i više novca u budžetu kroz poreze(prodajna cijena legura u formi malih ingota je 15 % veća u odnosu na prodajnu cijenu primarnog aluminijuma);

– Povećanje vrijednosti izvoza, s obzirom da će se cjelokupna proizvedena količina legura izvoziti na inostrano tržište. Uniprom je jedan od najvećih izvoznika Crne Gore.

– Nova zapošljavanja (minimum 45 novozaposlenih u siluminima I jos 50 u fabrici bileta), kao i korišćenje najsavremenijih tehnologija. Kroz realizaciju projekata radnici će steći nova znanja i vještine čime će se povećati njihova konkurentska prednost na tržištu rada Crne Gore.

– Razvoj biznis zone “Industrijska zona KAP” na način da se kroz postojeće olakšice za poslovanje koje važe za ovu zonu privuku strani investitori iz aluminijske industrije da posluju u okviru iste i da tako budu u mogućnosti da preuzimaju tečni metal(direktno iz pogona Elektrolize) ili poluproizvode(legure u formi malih ingota i u budućnosti aluminijske trupce) kao input za svoje proizvodne procese. Na ovaj način u budućnosti bi se moglo doprinijeti:

• rastu direktnih investicija;

• zapošljavanju lokalne radne snage;

• konkurentnosti domaće privrede.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade, lokalnih samouprava, predstavnici diplomatskog kora, kao i mnogi inostrani investitori i crnogorski privrednici.

Sa današnjeg otvaranja fabrike
Sa današnjeg otvaranja fabrike
Sa današnjeg otvaranja fabrike
Sa današnjeg otvaranja fabrike
Sa današnjeg otvaranja fabrike
Sa današnjeg otvaranja fabrike
Sa današnjeg otvaranja fabrike

 

Komentari

avatar