NATO obezbjeđuje sigurnost, bolji kvalitet života, kao i bliži i kvalitetniji pristup Evropskoj uniji, smatra  slikar i arhitekta Nikola Marković, ocjenjujući da će svi benefiti koje članstvo u tom savezu pruža biti vidljivi za pet ili više godina.

foto PR centar

On je, u intervjuu za PR Centar, rekao da su sigurnost i kvalitet života glavni benefiti članstva u NATO savezu.

„Želio bih da ukažem na ono što se često zaboravlja kada govorimo o NATO-u, a to je da je u pitanju kvalitetan vojni savez evropskih država zasnovan prioritetno na čuvanju mira“, kazao je Marković.

Za Crnu Goru, s obzirom na njen geostrateški položaj i njene kapacitete, kako smatra, od izuzetnog je značaja da se, kroz članstvo u NATO savezu, obezbijedi sigurnost, koja se valorizuje na mnogo načina.

„Nije u pitanju samo vojna ili teritorijalna sigurnost. Stvara se finansijska i kulturološka podloga, koja može da obezbijedi mnogo kvalitetnih aspekata života za sve građane“, objasnio je Marković.

Prema njegovim riječima, za pet ili više godina biće vidljivi svi benefiti, koje članstvo u NATO-u uključuje.

„Svi benefiti koje ovakvo članstvo uključuje kada, prije svega, govorimo o našoj bližoj poziciji koju uspostavljamo prema Evropskoj uniji, biće vidljivi i prepoznati u onim aspektima života, koji će se konstituisati sa ekonomske strane i sa kulturne strane kada govorimo o Crnoj Gori“, ukazao je Marković.

On smatra da članstvo Crne Gore u NATO-u obezbjeđuje mnogo bliži i kvalitetniji pristup članstvu u Evropskoj uniji.

Marković je kazao da se, kada je riječ o bilo kom vojnom savezu i ratnim uslovima, uvijek mogu desiti greške.

„Nažalost, dešavaju se greške, kojih smo svjesni, kroz istorijat događaja, koji pripada prostoru Balkana. Ali mi, prije svega, moramo gledati budućnost i razumijeti na pravilan način sadašnjost. I u tom kontekstu treba da razumijemo da se i NATO savez na kvalitetan i pozitivan način mijenja i da se integriše u skladu sa svim aspektima ljudskih prava i zakonskih okvira, koje nude najrazvijenije države Evrope u ovom trenutku“, objasnio je Marković.

Mladi, kako je kazao, možda pretjerano ne razmišljaju o prednostima članstva države u NATO alijansi, ali „mi koji smo pripadnici starijih generacija bolje razumijemo vrijednost sigurnosti koju pruža pozicija koju Crna Gora danas ima zahvaljujući članstvu u NATO-u“.

„Smatram da je to ono što je jako važno i što na pravilan način obezbjeđuje budućnost svih generacija, pogotovo najmlađih“, rekao je Marković.

Govoreći o svojoj karijeri, Marković je istakao da je trenutno fokusiran na retrospektivnu izložbu u Narodnom muzeju na Cetinju.

„Želim da tom izložbom predstavim jedan kvalitet sa kojim se disciplina crteža istraživala krajem 20. vijeka u Crnoj Gori. Želim da ukažem i na mogućnosti, koje je to istraživanje oformilo, kada govorimo o uticaju na stvaralačke opuse nekih danas vrlo afirmisanih umjetnika, kada je riječ o prostoru Evrope“, rekao je Marković.

Nastoji, kako je kazao, da obrati posebnu pažnju na svoju pedagošku karijeru u kojoj se trudi da sa ljubavlju i pažnjom prenese svoja iskustva studentima.

„Prevashodno se trudim da, koliko god mogu, svaki dio svog slobodnog vremena uložim u ono što smatram da je danas najvažnije, a to je kreativnost“, rekao je Marković.

Kada je riječ o stvaralaštvu, umjetnosti i podršci koju pruža država, na tom prostoru, kako smatra, treba još mnogo raditi.

„Kultura, prije svega treba da bude naš suštinski brend, kojim predstavljamo i prepoznajemo sebe, a ta kultura nije samo u aspektu umjetničkog dejstvovanja. Ona se valorizuje i u kulturi dijaloga, razumijevanja, kulturi savremenih percepcija, koje su nam neophodne da bismo mogli da na pravi način valorizujemo izvrstan kreativni potencijal koji Crna Gora posjeduje“, kazao je Marković.

On je rekao da je siguran da Crna Gora može i mora da napreduje u razvoju kulture i da je to jedna od najkvalitetnijih mogućnosti njenog prepoznavanja u budućnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve